Joanna Górecka: De vill ut i skogen och föda barn bland träden

Influencern Yoga Girl går i bräschen för vårdlösa graviditeter. Men när vården är utom räckhåll blir det smärtsamt tydligt hur mycket som kan gå åt helvete, skriver Joanna Górecka.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS
|

I våras blev det högljutt kring fenomenet Yoga girl och influencerns val att ha en "vild graviditet”, eller freebirth, alltså en graviditet utan kontakt med vården, utan barnmorska och ultraljud och sterila kvaddlar. I en intervju med tidningen Mama sa hon att hon inte ville behandla graviditeten som en medicinsk sak. Nu har SvD:s podd Blenda släppt den första av tre delar i en dokumentärserie om influencerns omsusade graviditet. Dokumentären återger också debatten, hur trenden kallades livsfarlig och Yoga girl anklagades för att utsätta sitt ofödda barn för fara.

Yoga girl heter egentligen Rakel Bråthén och säger en del saker som nog lätt kan ge folk rosaceaskov. Hon har timslånga teceremonier, bara en sån sak. Hon säger att hon känner att hennes barn ska födas någon gång mitt i tvillingsäsongen, men att barnet inte känns som en tvilling utan mer som en oxe. Hon vill ha en brinnande låga och en fire attender under sin förlossning. Hon kallar sin familj för sin tribe och pratar om mercury retrograde.

ANNONS

”Vilda graviditeter” har varit en växande trend i några år. Kanske inte så mycket i Sverige, men i vårt emotionella grannland, USA. Trenden blev också starkare under covid. 2020 rapporterade The Guardian att en av 20 tillfrågade kvinnor övervägde frifödsel i Storbritannien under pandemin. Subkulturen frodas på Tiktok där klipp på kvinnor som föder ensamma på stranden i gryningens morgonrodnad varvas med erbjudanden om kurser i frifödsel (kostar bara 5000 spänn!).

Förut födde hon hemma, stående eller sittande, med jordgummor, släkt och grannar till hjälp

Aspirerande friföderskor har ofta ett kombinerat lågt förtroende för vården samtidigt som de eftersträvar att leva så giftfritt som möjligt. Man vill ut bland träden och föda som Bäckaskogskvinnan och allt är lite som i den där filmen med Viggo Mortensen där en familj bor i skogen och där mamman dör och familjen bränner upp hennes lik medan barnen sjunger ”Sweet child o’ mine” och dansar barfota med blommor i håret. Man vill bort från sjukhusen och big pharma.

Sjukhusförlossningarnas historia är förstås relativt kort. Innan 30-talet födde svenska kvinnor hemma, något som Maja Larsson har beskrivit i Augustprisnominerade ”Kläda blodig skjorta”. I boken beskriver hon hur sjukhusförlossningarna ledde till att många fler barn och kvinnor överlevde men också hur man då helt tappade den kultur som funnits kring barnafödandet i hemmet. På sjukhuset blev kvinnan en anonym patient i sjukhuskläder som måste föda liggande. Förut födde hon hemma, stående eller sittande, med jordgummor, släkt och grannar till hjälp.

ANNONS

Men freebirth är inte som en vanlig hemfödsel med barnmorska eller doula. Det är helt oassisterade förlossningar, tanken är att föda intuitivt med tillit till kroppen och barnet, utan någon som blandar sig i processen. Och visst, mödravården är förstås frivillig.

Men det är svårt att inte tänka på kvinnorna som riskerar livet för att få vård.

Jag träffade en mamma som på den farliga vägen till sjukhuset födde sitt barn i en parkeringsficka under en snöstorm

I våras gjorde jag en dokumentärserie i P1, ”Född på dödens väg”, som handlar om blivande mödrar i Kiruna. Sen BB i Kiruna stängde 2001 måste de färdas 13 mil för att komma till BB i Gällivare över en väg som har kallats en av Sveriges farligaste vägar, ofta genom ett arktiskt vinterlandskap. Många tvingas föda längs vägen men exakt hur många vet man inte – det förs inte någon statistik.

Jag träffade en mamma som på den farliga vägen till sjukhuset födde sitt barn i en parkeringsficka under en snöstorm. Barnet hade navelsträngen virad flera varv runt halsen och skrek inte. Ambulansen kom till slut men där höll mamman på att förblöda. Barnet överlevde men traumat blev stort. En del tvingas föda på akuten i Kiruna.

Akutsköterskan Birgitta berättade att hon hade förlöst många kvinnor utan att vara utbildad inom området. Hon beskriver förlossningar där barnen dog, barn som hade vattenskalle och där mamman hade behövt göra akut kejsarsnitt men det gick inte – förutom BB saknas kirurgi i Kiruna. Man kan varken hjälpa mamman eller barnet.

ANNONS

Det är en sak att välja bort förlossningsvården, men när vården är utom räckhåll blir det smärtsamt tydligt hur mycket som kan gå åt helvete.

Läs mer i GP Kultur:

LÄS MER:Därför har Silicon Valley-killarna börjat svälta sig

LÄS MER:Hitler tänkte också mycket på romarriket

LÄS MER:Vi får helt enkelt sluta ligga med folk som inte läser

Anmäl dig till Johan Hiltons nyhetsbrev

GP:s kulturchef Johan Hilton tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS