De minns Backabranden som i går

På söndag visar SVT första delen av sin nya dokumentär om Backabranden. Men redan på tisdagskvällen var det smygpremiär på Bio Roy.

ANNONS
|

Den röda matta var utrullad och visst fanns det både nötter och alkoholfritt bubbel, men det låg också en dämpad stämning i luften vid smygpremiären av SVT:s nya dokumentärserie Branden.

Inte så konstigt med tanke på att 63 ungdomar dog i den anlagda branden vid Backaplan för 20 år sedan, och att flera direkt berörda fanns på plats vid smygpremiären på Bio Roy. Däribland Deniz Liman, som arrangerade den ödesdigra festen, och Gunilla Axman som förlorade sin 16-åriga dotter Sofia.

– Det var ... gripande att se filmen. Svårt. Jag vet ju vad jag har fått gå igenom, säger Deniz Liman, som till en början delgavs misstanke om grovt vållande till annans död, men friades från alla anklagelser när polisen efter ett tips lyckades gripa de fyra gärningsmännen.

ANNONS

Känt skuld

Trots det har Deniz Liman känt djup skuld genom åren och slog i botten med sitt missbruk för drygt fyra år sedan. Han placerades på ett rehabiliteringshem och bestämde sig där och då för att bryta med sitt missbruk och ta tag i sitt liv.

Det har han lyckats med. I slutscenerna av Branden förstår vi att Deniz Liman arbetar som rehabiliteringskonsult på Frälsningsarmén och att han är en förhållandevis lycklig småbarnspappa. Även om branden aldrig kommer att släppa sitt grepp om honom helt och hållet mår han efter omständigheterna gott.

Tar vara på livet

Även Gunilla Axman mår bra, trots att sorgen efter dottern Sofia vilar i hennes ögon.

– Flera av Deniz vänner dog också i branden så vi har flera beröringspunkter. För mig handlar det om att ta vara på livet, att ta hand om på dagen. Jag går inte runt med hat och hämndkänslor, det fungerar inte.

Gunilla Axman säger att hon har hittat ett liv utan Sofia, ett gott liv, men att hon förändrats under de 20 åren som har gått. Att hon är en annan person idag.

– Alla mina drömmar försvann när Sofia dog. Så var det. Mitt gamla liv tog slut. Nuförtiden tar jag inte saker för givet, jag är en allvarligare person idag. Lugn och ro är det jag tycker om. Att träffa mina vänner, sitta under björkarna med min man och dricka ett glas vin. Humor är inte så viktigt längre.

ANNONS

Kan du ändå gå på bio och skratta åt en rolig film?

– Nej det kan jag inte, säger Gunilla Axman, men drar ändå lite på munnen.

– (skratt) För det gjorde jag inte när Sofia levde heller ...

True crime-perspektiv

Inne i salongen på Bio Roy är det nästan fullt av ungdomar som inte ens var födda när diskoteksbranden ägde rum för 20 år sedan. Efter att SVT:s programchef Robert Olsson hälsat välkommen rullar dokumentären igång, en tv-serie i fyra delar som producenten Jonas Magnusson och projektledaren Kenny Adersjö jobbat med i drygt ett år. Deras ambition har varit att berätta om brandkatastrofen utifrån ett true crime-perspektiv, men med en annorlunda vinkel.

– Vi ville göra en karaktärsdriven dokumentär där människorna fick vara riktiga människor med fel och brister, med dilemman och personliga val, och så blev det. Branden är en fyra halvtimmar lång dokumentär utan speakertext eller journalistiska kommentarer med fokus på fyra karaktärer som vi lär känna ock komma väldigt nära, säger Kenny Adersjö.

Glasklara minnesbilder

Förutom 38-årige Denniz Liman och Gunilla Axman, som idag arbetar som kristerapeut, följer dokumentären även två kvinnor som överlevde diskoteksbranden. Sara, 34-årig restaurangchef i Stockholm, och Shirin, 33-årig undersköterska i Örnsköldsvik.

– De har verkligen gått 20 år tillbaka i tiden, plockat fram fotografier och glasklara minnesbilder, och jag tycker att de är fantastiska allihop, säger Kenny Adersjö.

ANNONS

Branden

En dokumentär i fyra delar om Backabranden 1998 som krävde 63 ungdomars liv.

Visas på SVT med start på söndag 28 oktober kl 21.45.

De fyra delarna heter: Festen, Katastrofen, Skulden och Förlåtelsen. Serien är gjord för SVT av Jonas Magnusson och Kenny Adersjö.

GP SÄNDER DIREKT FRÅN MINNESCEREMONIN

Den 29 oktober 2018 är det 20 år sedan Backabranden där 63 ungdomar miste livet. En stor minnesceremoni kommer att gå av stapeln och GP finns på plats för att sända live så att även den som inte kan närvara kan känna sig delaktig i att hedra offren.

Här är hålltider att ha koll på inför måndagen:

18.45: Den första sändningen inleds på Gustaf Adolfs torg som är avstamp för det stora fackeltåg som kommer att ta sig från centrala Göteborg ut till brandlokalen på Hisingen. Under sändningen kommer ett antal personer som var på plats under brandnatten att intervjuas och GP följer med fackeltåget till Herkulesgatan.

20.00: Den andra sändningen består av ett scenprogram som GP sänder exklusivt. Ceremonin arrangeras av Göteborgs stad och föreningen BOA (Brand Offrens Anhöriga).

Det kommer bland annat bjudas på tal från räddningstjänsten och Thomas Bodström, målsägandebiträde för brandoffren och senare justitieminister. Bandet som spelade under brandnatten kommer också att återförenas och spela tillsammans för första gången sedan tragedin.

Klockan 23.42 kommer en tyst minut hållas för att hedra offren. Klockslaget är valt då det var just den tiden som det första larmsamtalet kom in till SOS.

ANNONS