Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Jack Nicholson, Cesar Romero och Joaquin Phoenix är några av skådespelarna som har tolkat Jokern. Bild: Herb Ritts/Niko Tavernise/Warner Bros/AP Photo

De har spelat Jokern på vita duken

Hänsynslös gangster, mordisk psykopat eller surfande knasboll. I samband med biopremiären för Joaquin Phoenix-filmen "Joker" listar GP några av skådespelarna som har porträtterat den ikoniska rollen.

Batmanskurken skapades på 1940-talet av Bob Kane och Bill Finger och har sedan dess förekommit i otaliga upplagor och medier.

I den akademiska sammanställningen ”The Joker: A Serious Study of the Clown Prince of Crime” (2015) argumenterar författarna rent av för att det inte finns en Joker, utan många, och att karaktären, kanske i högre utsträckning än sin nemesis Batman, har förändrats över tid.

Genom åren har även många skådespelare tagit sig an rollen. GP listar några av de mer uppmärksammade insatserna.

Jared Leto

Det var minst sagt en vattendelare när pressbilder på Jared Leto nådde allmänheten inför premiären av "Suicide Squad" (2016). Metalltänder och en kropp fylld med tatueringar (inklusive "Damaged" tatuerat i pannan) stack ut från tidigare upplagor och bland fansen var många skeptiska. Även Jared Letos skådespelarinsats skulle uppmärksammas. Under inspelningen kom nyheter om att han aldrig bröt karaktär. I stället ska han ha skickat kondomer, analkulor, döda grisar och en råtta till sina kollegor. "Han gick hundra procent in i rollen och menade verkligen allvar", konstaterade medspelaren Will Smith för E! News.
Foto: Jordan Strauss/Invision/AP

Heath Ledger

Hans variant av Jokern dök bara upp i en film, "The Dark Knight" (2008), i Christopher Nolans Batmantrilogi. Trots det är Heath Ledger för alltid förknippad med rollen. För sin insats som den obehaglige och oberäknelige psykopaten Oscarsbelönades han, även om priset kom att tilldelas postumt. Heath Ledger dog i januari 2008, 28 år gammal, efter att ha tagit en kombination av receptbelagda läkemedel. "The Dark Knight" hade premiär först efter hans död.
Foto: AP Photo/Dima Gavrysh

Jack Nicholson​

1989 kom Batman tillbaka till bioduken. Regissören Tim Burton valde sin tidigare "Beetlejuice"-kollega Michael Keaton som ny läderlapp, trots dennes bakgrund i främst komiska roller. Mindre oro fanns kring den nya Jokern - Jack Nicholson. Den flerfaldigt Oscarsbelönade skådisen fick stora hyllningar (och mycket pengar) för sin tolkning av den kemiskt skadade och galne gangstern.
Foto: AP Photo/Mark J. Terrill

Cesar Romero

"Kapow!" "Whaam!" "Bam!" Tonen i den färgglada 60-talsserien ligger långt ifrån det annars så mörka grundmaterialet. Adam West spelade Batman i en parodisk och humoristisk version. Jokern i sin tur spelades av Cesar Romero och troligen var det den enda gången som de båda har mötts i en surftävling. Cesar Romeros tolkning har fått lite av en kultstatus, och då vägrade han ändå att i alla år raka av sig sin mustasch, som i stället syns under det vita sminket.
Foto: AP Photo

Mark Hamill

Det kan vara svårt att föreställa sig för den som enbart förknippar Mark Hamill med Star Wars ikoniske Luke Skywalker, men för många är han också "den riktige Jokern". Under 90-talet visades nämligen "Batman: The Animated Series", en kritikerrosad tecknad serie som fortfarande är populär bland fansen. Röstskådespelare bakom Jokern är Mark Hamill, som också har lånat ut sin röst till karaktären i flera tecknade filmer och ett par tv-spel i "Batman: Arkham"-serien.
Foto: Taylor Jewell/Invision/AP

Zach Galifianakis

När Lego-filmen kom 2014 blev det en oväntad succé. Mindre förvånande var det kanske då att det skulle komma en uppföljare. 2017 kom "The Lego Batman Movie", där Jokern hotar att förstöra Gotham tillsammans med sina skurkkompisar. Denna gång spelas Jokern av Zach Galifianakis som gör rösten till den animerade Lego-gubben med yvigt grönt hår och spetsiga tänder.
Foto: Chris Pizzello/Invision/AP

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.