Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Dans- och teaterfestivalen återvänder i augusti – om restriktionerna tillåter – och fortsätter sedan att rulla i ett år. Bild: PONTUS LUNDAHL / TT
Dans- och teaterfestivalen återvänder i augusti – om restriktionerna tillåter – och fortsätter sedan att rulla i ett år. Bild: PONTUS LUNDAHL / TT

Dans- och teaterfestivalen blir av – men på nytt sätt

Den redan framskjutna Dans- och teaterfestivalen kommer att genomföras. Men festivalen ska gästa olika platser och löpa under ett helt år.

Göteborgs Dans- och teaterfestival beskrevs 2018 som en ”tio dagar lång fest med dans, nycirkus, teater och musik från världens alla hörn”. Det var också det sista vi hörde av biennalen. Sedan dess har det varit tyst. Eller inte tyst kanske, men den festival som skulle ha ägt rum i slutet av augusti 2020 pandemiflyttades till slutet av augusti 2021.

LÄS MER: Scenkonståret 2020 visade hur viktig publiken är

Nu kommer nya besked. För trots att ingen vet hur restriktionerna ser ut i sommar kommer Dans- och teaterfestivalen att genomföras – det är i alla fall tanken – men i en helt annan form än hur festivalen har sett ut sedan starten 1994.

– Det hade känts snöpligt att behöva ställa in ännu en gång. Då hade festivalen förlorat sin närvaro och det vore illa för varumärket. Så vi skissade på en annan lösning, säger festivalgeneralen Martin Hansson, under vars ledning Dans- och teaterfestivalen kommer att expandera i regionen och gästa platser som Uddevalla, Vara, Tjörn och Mölndal.

Dans- och teaterfestivalen återvänder 20 augusti – om restriktionerna tillåter

Dessutom kommer festivalen att dras ut och löpa under ett helt år, ända fram till augusti 2022. Lite som Bergmanåret gjorde 2018.

LÄS MER: Snart är Bergmanåret äntligen över

Tanken är att festivalens första del ska dra igång den 20 augusti och löpa en vecka fram till den 28 augusti, med i alla fall sex olika dans- och teaterföreställningar – bland annat två på Storan, en på Göteborgsoperan och en utomhus.

Dans- och teaterfestivalen 20-28 augusti

  • Svalbard Company (Sverige) – Storan.
  • Compagnie Dyptik (Frankrike) – Bältesspännarparken, Kviberg, Tjörn, Mölndal, Uddevalla.
  • Fly Theatre (Grekland) – Stora teatern.
  • Konstgruppen Ful (Sverige) –oklar spelplats.
  • Compagine PLI / Flora Detráz (Frankrike) – Stora teatern.
  • Göteborgsoperans Danskompani (Sverige) – Göteborgsoperan.

FOTNOT: Biljetter till augustiveckan släpps i juni. Programmet för festivalen övriga månader släpps senare.

Därefter återvänder festivalen i oktober och kommer sedan tillbaka löpande under nästa år i januari, februari, mars, juni och med en stor final i augusti 2022.

LÄS MER: Clandestino missar kulturstöd – med fem dagar

– Detta blir en spelårsfestival där vi sprider ut Dans- och teaterfestivalens föreställningar över en hel säsong. På så sätt hoppas vi kunna ge festivalen en närvaro och samtidigt minimera riskerna för att tvingas ställa in, säger Martin Hansson.

Hoppas på det bästa – planerar för det värsta

Han inser att festivalens första vecka, den i augusti, hänger löst om inte regeringen lättar på sina publikrestriktioner till dess, från nuvarande åtta personer till i alla fall femtio personer. Däremot räknar Martin Hansson med att festivalen borde kunna rulla som planerat från och med oktober.

– I oktober blir det ett program i lite mindre format med nordiska föreställningar, men från och med januari 2022 sprider vi ut våra större föreställningar.

Programmet för den årslånga Dans- och teaterfestivalen är ännu inte spikat men det kommer att bli en blandning av svenska och utländska danskompanier. Biljetterna till den första festivalveckan i augusti släpps i början av juni – om den nu blir av.

– Vi hoppas på det bästa men planerar för det värsta, säger Martin Hansson.

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.