Daisy Coleman från ”Audrie & Daisy” död – hedras av prinsessan Madeleine

Daisy Coleman var bara 14 år gammal när hon blev utsatt för våldtäkt på en fest. På tisdagen bekräftade hennes mamma att Coleman, vars historia berättades i dokumentären ”Audrie & Daisy”, tagit sitt liv efter en längre period av psykisk ohälsa. Nu hedras hon av bland andra prinsessan Madeleine

ANNONS
|

Daisy Colemans berättelse uppmärksammades i ”Audrie & Daisy”, en dokumentär om två amerikanska flickor som utsattes för sexuella övergrepp vid ung ålder.

Nu uppger flera medier, bland annat BBC, att Coleman under tisdagen hittades död utanför sitt hem.

Via ett Facebook-inlägg bekräftade hennes mor Melinda Coleman förlusten.

”Hon var min bästa vän och fantastiska dotter. Jag önskar att jag hade kunnat ta smärtan från henne! Hon återhämtade sig aldrig från vad dessa pojkar gjorde med henne och det är bara orättvist. Min lilla flicka är borta.”

I den prisade dokumentären från 2016 berättas historian om hur en 14-årig Daisy blir utsatt för våldtäkt av en tre år äldre kille på en hemmafest i Maryville, Missouri, 2012.

ANNONS

Barnett åtalades för sexuellt övergrepp men fallet lades ner, trots att det fanns videobevis som bland annat spreds på Colemans skola.

Efter rättegången ska Daisy ha blivit utfryst i skolan och avstängd från skolans cheerleader-grupp, vilket slutligen ledde till att hon och hennes mamma tvingades flytta från staden.

Den andra flickan i dokumentären, Audrie Pott, tog sitt liv i september 2012. Bara ett par dagar efter övergreppet.

Daisy Colemans fall fick uppmärksamhet på olika internetforum först två år senare – och ledde till protester i delstaten Missouri där Coleman bodde.
Daisy Colemans fall fick uppmärksamhet på olika internetforum först två år senare – och ledde till protester i delstaten Missouri där Coleman bodde. Bild: Sait Serkan Gurbuz

Stod upp mot övergrepp

Daisy Coleman ägnade sitt vuxna liv åt att att bekämpa övergrepp, och var bland annat med och grundade SafeBAE – en organisation som arbetade med att förhindra sexuella övergrepp i skolor.

På onsdagen gick organisationen ut med ett eget uttalande.

”Hon hade många inre demoner och hade mött och övervunnit dem alla, men som många av er vet, så är läkning varken en rak väg eller en enkel sådan. Hon slogs länge och hårdare än någon någonsin kommer göra.”

Hedras av Madeleine

Prinsessan Madeleine är ett av flera namn som nu hedrar Daisy Coleman. I ett inlägg på Instagram lyfte prinsessan fram Colemans historia och livskamp mot övergrepp.

”I dag förlorade vi en av våra starkast lysande stjärnor. Vi är hedrade över att ha lärt känna Daisy Coleman och att ha bevittnat hennes styrka och mod som grundade av SafeBAE. Låt oss tillsammans sätta stopp för sexuella övergrepp och övergrepp mot barn.”

ANNONS

Hit kan du vända dig om du mår dåligt

Om du eller någon du känner mår dåligt är det bra att ha någon att prata med. Det finns flera hjälplinjer och stödsajter som man kan vända sig till för att få hjälp och råd.

Mår du själv dåligt? Eller är du orolig för en vän eller anhörig som mår dåligt? Det är viktigt att aldrig lämna en person som mår dåligt ensam. Om läget är akut ska man alltid ringa 112 eller vända sig till närmsta psykiatriska akutmottagning.

Men det finns även flera hjälplinjer och stödsajter som man vända sig till om man själv eller någon man känner mår dåligt.

Här följer några av de alternativ som finns:

MIND, SJÄLVMORDSLINJEN

Självmordslinjen har öppet dygnet runt. Där kan du prata med någon av Minds volontärer för att få stöd. De finns på telefonnummer 90101 men de har även en chatt på https://chat.mind.se/ som har öppet samma tider.

MIND, FÖRÄLDRATELEFONEN

Mind har även en föräldratelefon dit föräldrar till personer som mår dåligt kan vända sig. Telefonlinjen 020-85 20 00 har öppet på vardagar mellan klockan 10 -15. Mer information finns på www.mind.se

JOURHAVANDE MEDMÄNNISKA

Jourhavande medmänniska driver en telefonjour som är öppen för alla att ringa. De finns för att bland annat ge stöd, visa förståelse och dela känslor med människor som inte har någon annan att vända sig till. De finns att nå på 08-702 16 80 alla dagar mellan 21 – 06 och på www.jourhavande-medmanniska.se

BRIS, BARNENS TELEFON

Du som är under 18 år kan ringa till Bris för att få prata med en kurator om det du funderar på eller om du behöver hjälp eller stöd med något. Numret är 116 111 och är öppet alla dagar mellan 14-21. Det är gratis och du får vara anonym.

SPES

Anhöriga till människor som tagit sitt liv kan vända sig till SPES för stöd och hjälp. Numret är 020-18 18 00 och de har öppet alla dagar mellan klockan 19.00 – 22.00. Mer information finns på www.spes.se

1177 VÅRDGUIDEN

Vårdguiden kan hjälpa till att ge svar på frågor om psykisk ohälsa. Det går också att läsa tidigare ställda frågor eller skicka in en egen fråga anonymt. Mer information finns på www.1177.se

KYRKANS JOURTJÄNST

Telefonjouren som nås på 031-800 650 är öppen vardagar mellan 13-21 och lördag-söndag mellan 16-21. Den göteborgsbaserade linjen är bemannad av volontärer och är öppen för alla. De driver även webbtjänsten SOS-brevlådan som nås på https://sos.svenskakyrkan.se/

Under perioden 15 juni-16 augusti har SOS-telefonen öppet 16-21 varje dag. Ring SOS-telefonen på 0771-800 650.

MOTTAGNING FÖR SPELBEROENDE OCH SKÄRMHÄLSA

Specialistpsykiatrisk mottagning som finns på Sahlgrenska men täcker hela Västra Götaland. Där finns läkare, psykologer, socionomer och sjuksköterskor.

Tel. 031-343 65 00 (tisdagar), övriga tider via tel. 1177

Mejl: su.spelberoende@vgregion.se

https://www.1177.se/Vastra-Gotaland/hitta-vard/kontaktkort/Mottagning-for-spelberoende-och-skarmhalsa-Goteborg/

https://www.sahlgrenska.se/omraden/omrade-2/beroende/enheter/mottagning-for-spelberoende-och-skarmhalsa/

Mottagning för Spelberoende och Skärmhälsa har semesterstängt v 30-32 och öppnar åter måndag 10/8. Vid behov av akut psykiatrisk hjälp kontakta närmaste psykiatriska akutmottagning, eller ring 1177 för rådgivning om vart du ska vända dig. För dig med problem med spel om pengar har också www.stodlinjen.se öppet hela sommaren och kan ge råd och stöd.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS