Då kommer gubben i ”Anslagstavlan” tillbaka i SVT

Den pågående pandemin påverkar oss alla i vardagen. Det gäller även den nysande gubben i den klassiska vinjetten till ”Anslagstavlan”.
– Tittarna saknar honom, jag hoppas han är tillbaka snart, säger projektledaren Mats Lundblad.

ANNONS
|

För alla som var barn under 1970-talet var ”Anslagstavlan”, det korta programmet med samhällsinformation, länge det närmaste man i vardagen kom såväl tecknad film som reklamfilm.

Sedan 1969 har programmet en given plats i SVT:s tablå, som en del av public services uppdrag gällande samhällsinformation. Den animerade vinjetten har hängt med sedan starten.

Sedan kom corona-pandemin.

– Beslutet att byta ut vinjetten fattades uppe i Stockholm, det är ingenting jag kan påverka. Man ansåg helt enkelt att den var för lättsam för att användas under pandemin, förklarar Mats Lundblad som jobbar på SVT i Malmö och är projektledare för bland annat ”Anslagstavlan”.

ANNONS

LÄS MER:Filmen om Nationalteatern rörde medlemmarna till tårar

LÄS MER:Recension: ”Tunna blå linjen” – SVT

Vinjetten har sedan knappt ett år tillbaka ersatts av en enkel grå platta med vit text: ”Anslagstavlan – myndighetsmeddelande”. Så sent som häromdagen surrades det på sociala medier om saknaden efter den nysande gubben.

– Detta väcker känslor. Jag har haft ett antal tittare som hört av sig och undrat var den gamla vinjetten tagit vägen. Jag förstår anledningen till att vi ändrat, men jag hoppas vi kan ändra tillbaka när pandemin är över. Jag saknar också gubben.

Den klassiska vinjetten är gjord av Pentti Tuupainen, och tecknad av Jan Gissberg, medan själva animationen gjordes av de ungerska animatörerna Gabor Csupo och Tibor Belay. De båda ungrarna flyttade senare till USA där Csupo bland annat var inblandad i produktionen av succén ”The Simpsons”. Han har tilldelats två Emmys och lever numera som deltidspensionär på Hawaii.

Bilay är tillbaka i Budapest där han jobbar som frilansande animatör.

Signaturmelodin är skriven och framförd av Kenny Ekman.

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS