Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den 1 april återinförs entréavgift på Världskulturmuseet. Bild: Petter Trens

Då införs entréavgift på Världskulturmuseet

En effekt av att M och KD:s budget röstats igenom i riksdagen är att entréavgifter återinförs på samtliga statliga museer. Världskulturmuseet börjar därför i april 2019 ta betalt av sina besökare.

I februari 2016 infördes fri entré på 18 statliga museer i landet. Tre år senare är det nu dags att betala igen. Det stod klart sedan Moderaterna och Kristdemokraternas budget röstades igenom i riksdagen.

För Världskulturmuseet innebär det nu bråda dagar, då personalen analyserar och bygger upp infrastrukturen för biljettförsäljning.

– Efter fredagens behandling i Kulturutskottet har man reviderat och återinför entréavgift den 1 april 2019. Det är vi tacksamma för, för det innebär att vi får tid att ställa om verksamheten. Från början var tanken att det skulle genomföras från årsskiftet, men det hade helt enkelt inte varit möjligt, säger Ann Follin, överintendent på Statens museer för världskultur.

Ännu inga svar om prissättning

Trots den förlängda tiden är det mycket som ska göras. Lokaler kan behöva byggas om för biljettförsäljning, personal tas in och ändringar göras i all kommunikation. Därtill ska ett inträdespris bestämmas. Ann Follin förklarar att man ännu inte har några svar att ge där.

– Det måste vi få hinna analysera i lugn och ro. Vi vill till exempel hitta modeller för årskortslösningar för att de som vill komma tillbaka ofta ska kunna göra det. Det är en del i att nå nya målgrupper och etablera en relation, säger hon.

Ann Follin, överintendent för Statens museer för världskultur i Världskulturmuseets trappa.. Bild: Stefan Berg

Kan påverka innehållet

Entréavgifter för de statliga museerna har varit lite av en jojo-fråga på senare år. Beroende på vem som har suttit vid makten har det tagits bort och återinförts.

Ann Follin säger att man i hennes bransch alltid önskar långsiktiga förutsättningar eftersom arbetet ofta har långa planeringshorisonter.

Hon förklarar också att beslutet kommer att få effekt också på museets innehåll, då man går från ett publikt utbud till ett som ska basera sig på entréintäkter.

– Jag vill inte föregripa den diskussionen, men det kanske kan bli en annan mix av föreställningar, säger Ann Follin.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.