Därför var Michael K Williams så viktig

Michael K Williams blev 54 år gammal. Världen kommer minnas honom, inte minst för framförandet som Omar i ”The Wire”. Caroline Hainer förklarar varför den insatsen blev så banbrytande.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS
|

Skådespelaren Michael K Williams är död. Det är en stor förlust, den begåvade och karismatiska Williams tog sällan de lätta rollerna. Nästan alla hans rollkaraktärer utforskar – på en och samma gång - ras, maskulinitet, kriminalitet och statens institutionella misslyckanden.

Som i det historiska tv-dramat ”Boardwalk Empire”, där han spelade den mäktiga gangstern Albert ”Chalky” White, som både leder och förråder det afroamerikanska samhället. Eller i den verklighetsbaserade miniserien ”When they see us”, där han spelade Bobby McCray som tvingar sin son att skriva under en falsk bekännelse i tron att polisen ska låta honom gå.

LÄS MER:"The wire"-stjärnan hittad död

Mest känd var Williams förstås som Omar Little, den gatusmarta rånaren, i HBO:s nyskapande serie ”The Wire”. Serien, som är unik i sitt slag, banade väg för 2000-talets högkvalitativa tv med mångbottnade och komplexa karaktärer. Goda människor som kan begå onda handlingar och är onda människor som kan visa godhet. Det kan låta otroligt, men karaktärer av detta slag var inte en självklarhet innan ”The Wire” och Michael K Williams rollfigur var banbrytande: öppet gay i en hypermaskulin värld. En våldsam kriminell som tar hand om sin farmor, en tungt beväpnad rånare som vägrar skada civila och en gangster som avskyr ovårdat språk. Allt i samma person.

ANNONS

Omar Little har toppat alla möjliga listor över ”bästa tv-karaktär” genom åren, men den mest talande är att Barack Obama 2008 utnämnde honom till sin favorit i ”The Wire”. Dåvarande presidentkandidaten tillade att han dock givetvis ogillade hans kriminella aktiviteter. Och det är precis där Michael K Williams storhet låg – det krävs givetvis en speciell talang att skapa sympatier för en rollkaraktär som begår ohyggliga handlingar. Det krävs människokänsla och den förlåtande blick som ser att alla har vi olika, motstridiga känslor och tankar inom oss, och att vi alla kan fela.

När rapporterna nu strömmar in om skådespelarens dödsorsak – en trolig heroinöverdos – är vissa inte sena med att fördöma. Men Williams var öppen med sitt missbruk och framför allt om svårigheten att sluta. I flera intervjuer under åren vädjar han om hjälp.

Som både skådespelare och förespråkare för en ny amerikansk straffreform som tar hänsyn till psykisk ohälsa, hade han förmågan att se människan bortom handlingarna. Det borde världen också göra, när den minns och sörjer Michael K Williams.

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

ANNONS