Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Under de senaste 15 åren har ett antal organisationskonsulter anlitats, företagshälsovårdsinsatser genomförts och utredningar tagits fram. Samtliga externa parter har genom åren rekommenderat en stängning, skriver kulturnämndens ordförande Mariya Voyvodova.

"Därför stänger vi Röhsska"

Maria Voyvodova (S) med flera ledamöter ger sin förklaring till kulturnämndens, inte minst för museets personal, överraskande beslut.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

I 15 år har externa konsulter förordat en stängning av Röhsska som enda lösning på problemen. Nu tar vi det nödvändiga beslutet, skriver Maria Voyvodova, ordförande i Göteborgs kulturnämnd som i beslutet hade en enig kulturnämnd bakom sig.


I tisdags, den 22 november, beslutade en enig kulturnämnd att tillfälligt stänga Röhsska museet. Det är ett nödvändigt beslut och väl förankrat i tjänsteutlåtanden, externa utredningar och i bedömningen från företagshälsovården. Ett beslut som är nödvändigt för att personal, fack och arbetsgivare i lugn och ro ska kunna arbeta tillsammans med att skapa en trygg och säker arbetsmiljö. 

Lång historia av dålig psykosocial miljö

Röhsska museet har en dokumenterat lång historia av dålig psykosocial miljö, hög chefsomsättning och stora brister i tillit, organisation och ledning. Under de senaste 15 åren har ett antal organisationskonsulter anlitats, företagshälsovårdsinsatser genomförts och utredningar tagits fram. 

Samtliga externa parter har genom åren rekommenderat en stängning och en total rekonstruktion av verksamheten som den enda möjliga vägen till en bestående förbättring. Redan 2001 rekommenderade externa utredare en stängning, och 2015 gjorde företagshälsovård och externa konsulter samma bedömning. 

Larmrapport efter larmrapport

När larmrapport efter larmrapport om en ohållbar arbetsmiljö når kulturnämnden, kan det knappast komma som en överraskning att nämnden för diskussioner om situationen på Röhsska. 

Kulturnämnden är ytterst ansvarig för verksamheten på Röhsska, vilket också innefattar arbetsmiljön. Till det kommer att byggnaden behöver anpassas och verksamheten utvecklas för bättre kunna motsvara de förväntningar och ambitioner som finns på ett museum av denna dignitet.

Med beslutet om stängning tar nämnden sitt ansvar för situationen och Röhsska museet får den nystart det behöver så att det kan nå sin fulla potential som ett ledande design- och konsthantverksmuseum. Röhsska är, och ska fortsatt vara, ett flaggskepp inom konsthantverk och design, i Sverige och Norden.

Mariya Voyvodova (S) ordförande

Kristina Tharing (M)  2:e vice ordförande

Aina Florin (V) 1:e vice ordförande

Lars-Olof Karlsson (MP) ledamot

Toni Orsulic (M) ledamot

Admir Ramadanovic (S) ledamot

Maria Nilsson (L) ledamot

Lars Edmar (S) ledamot

Saga Lindh Stokholm (M) ledamot

Ingrid Forsberg (S) ledamot

Eva Strandner Rice (M) ledamot

Inger Hultén (S) ersättare

Eva -Lena Haag (L) ersättare

Fredrika Almqvist (S) ersättare

Söre Runsteen (KD) ersättare

Tina Wallenius (MP) ersättare

Stuart Dickson (M) ersättare