Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Freddie Liljegren och Tusse Chiza gör upp i årets Idolfinal i Globen. Bild: Emma Larusdottir/TV4
Freddie Liljegren och Tusse Chiza gör upp i årets Idolfinal i Globen. Bild: Emma Larusdottir/TV4

Därför kommer Freddie att vinna Idolfinalen i kväll

Tusse är "Idol"-säsongens genomcharmige maskot och får högst betyg av GP:s Johanna Hagström. Men hon spår ändå att det blir Freddie som vinner – för i "Idol" går röst före artisteri.
Tusse Chiza satte stilen i den andra fredagsfinalen. Bild: Emma Larusdottir/TV4
Tusse Chiza satte stilen i den andra fredagsfinalen. Bild: Emma Larusdottir/TV4

TUSSE CHIZA

Sångröst

Betyg: Tre fyrar

Blott 17-årige Tusses röst är kanske inte helt mogen och ibland hamnar han lite snett "i pitchen" som det brukar heta. Samtidigt har han en imponerande musikalitet, och så mycket tryck, själ och värme i rösten att det är svårt att värja sig. Han kastar sig verkligen handlöst ut.

Stjärnglans

Betyg: Tre fyrar

"Där åkte jag ut mot en hund som gjorde trix." Så kommenterade Tusse själv sin sorti i "Talang" häromåret. Killen är ju dödligt avväpnande, charmig och glödande engagerad i allt han gör. På minuskontot hamnar att han (med tonåringens rätt) är lite fladdrig och osäkert pladdrig.

Stil

Betyg: Fyra fyrar

Mer bling! Blankare kostymer! Grällare skjortor! Jag hoppas att "Idol"s stylister går komplett bananas i finalen, för Tusse kan bära upp extravaganta kreationer som få andra manliga deltagare. Visst han är valpigt ung, men därför också redo att experimentera. Så låt killen glänsa.

Framtid

Betyg: Tre fyrar

God. "Välkommen till Melodifestivalen när du vill" utbrast Christer Björkman när han gästade Idoljuryn. Och Tusses känsla för drama och att berätta en historia med hela kroppen, i kombination med starka röstresurser och gullig blygsamhet kommer ta honom långt.

Låtval

Betyg: Två fyrar

Vinnarlåten "Rain" har noll av den funkighet som passar Tusse, den lunkande midtempo-balladen riskerar att bli ett rejält sänke för Tällbergsgossen. Tittarna har gjort honom en stor tjänst som låter honom göra om "Rise like a phoenix", som han satte i krysset senast. Men räcker det?

TOTALT: 15

Freddie Liljegren bar en vattentät tisha i den andra fredagsfinalen. Bild: Emma Larusdottir/TV4
Freddie Liljegren bar en vattentät tisha i den andra fredagsfinalen. Bild: Emma Larusdottir/TV4

FREDDIE LILJEGREN

Sångröst

Betyg: Fyra fyrar

Tonsäkerheten är prickfri och Freddie Liljegren kan sannerligen tänja stämbanden och få dem att leverera både på höjden och bredden. Rösten är hans starkaste kort och det är en gammal Idolregel att tittarna i otaliga finaler har låtit den bästa rösten vinna över den största artisten.

Stjärnglans

Betyg: En fyr

Paketbudet från Örebro är nybliven pappa och har förstås en "guy next door"-kvalitet som gör honom lite gullig. Men stjärnglans? Jag tittar och tittar och hittar precis ingenting av den varan. Å andra sidan: Det har inte Ed Sheeran heller. Och honom går det ju hyggligt för.

Stil

Betyg: Två fyrar

Freddie utstrålar verkligen att han bara vill ha hood och jeans. Idols stylister har gått varsamt tillväga och gett honom en bredbrättad hatt och lite rocksmycken. Halvvägs in i säsongen lyckades de också bända loss gitarren ur hans händer. Det är nog så långt Freddies stilresa når.

Framtid

Betyg: Tre fyrar

Helt okej. Om Freddie uppträder på ett fullsatt Wembley om några år ska jag äta upp en sån där ful filthatt som han har. Men det finns alltid plats för musikaliska begåvningar i branschen, om inte annat kommer han att ha studiojobb nog för att slippa köra ut ett endaste paket till i sitt liv.

Låtval

Betyg: Tre fyrar

Freddies röst kommer till sin rätt när han får trycka upp den i ett kvidande "Let it rain" i vinnarlåten. Att han själv väljer en U2-hit ovanpå det är antagligen ett genidrag. Däremot är jag djupt oroad över hur han ska få till sexigheten i "Uptown funk". Hjälp.

TOTALT: 13

FINALISTERNA

Tusse Chiza

Ålder: 17.

Från: Tällberg.

Låtar i finalen: "There’s nothing holdin’ me back" (eget val), "Rise like a phoenix" (tittarnas val), "Rain" (vinnarlåten).

Freddie Liljegren

Ålder: 26.

Från: Örebro.

Låtar i finalen: "Where the streets have no name" (eget val), "Uptown funk" (tittarnas val), "Rain" (vinnarlåten).

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.