Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Därför byter Globen i Stockholm namn till Avicii arena

Globen blir nytt center för arbete med ungdomars psykiska hälsa och byter samtidigt namn till Avicii arena.
– Det är emotionellt omtumlande, varje gång jag ser Globen tänker jag på Tim och när han spelade där, säger pappa Klas Bergling.

Det har gått drygt tre år sedan den svenska superstjärnan Tim ”Avicii” Bergling tog sitt eget liv och lämnade en hel musikvärld i sorg.

– Efter Tims självmord insåg vi snabbt att han och vi inte vara ensamma. Vi fick väldigt, väldigt många brev från unga människor som beskrev vad Tims musik betytt för dem men där de också berättade om sin egen psykiska ohälsa, berättar Klas Bergling för GP.

För honom och Tims mamma Anki Lidén blev arbetet med stiftelsen Tim Bergling foundation ett sätt att hantera den egna sorgen men också en väg att göra konkret skillnad. Nu intensifieras det arbetet i och med att Globen byter namn till Avicii arena.

Idén om Avicii arena föddes 2019

Idén att använda Globen på ett nytt sätt föddes hos Stockholm Live i samband med den stjärnspäckade hyllningsgalan för Avicii i december 2019.

– Vi hade ett namnavtal som var på väg att löpa ut och bar på tankar att vi ville använda arenan som en symbol för hälsa och välmående. I samband med galan, som var en mycket speciell kväll, föll bitarna på plats, säger Andreas Sand, vd på arenabolaget Stockholm Live.

LÄS MER: Vi måste bli mer öppna med vår trasighet

Planen som arbetades fram i samarbete med Tim Bergling foundation var att arenan, förutom alla kommande sport- och nöjesevenemang skulle ge plats åt aktiviteter, temadagar och seminarier där organisationer, sakkunniga och förstås unga människor kan träffas för att jobba med frågor kring psykisk ohälsa bland unga.

FAKTA: Avicii

Namn: Tim Bergling

Bakgrund: Född i Stockholm 8 september 1989. Fick sitt stora genombrott 2011 med låten ”Levels”. 2012 sålde Avicii ut tre Globen-konserter och sade då: ”Jag kommer ju från Stockholm så för mig är Globen det största man kan göra här.” Växte snabbt ut till en av världens största låtskrivare, DJ:s och artister. Tog sitt eget liv den 20 april 2018. Tim Bergling blev 28 år.

Största hits: "Waiting for love", "Without you", "Lonely together", "I could be the one", "Fade into darkness", "Hey brother", "Addicted to you" och "Silhouettes"

Musikgala i december varje år

Dessutom ska det i Avicii arena den 5 december varje år arrangeras en musikgala, med start nu till vintern. Den övergripande visionen är att bidra till att minska den psykiska ohälsan bland unga i Sverige och att få fler att engagera sig i ett förändringsarbete.

– Diskussionen kring ungas psykiska ohälsa har ökat den senaste åren, men det är fortfarande mycket reella problem där unga i Sverige har en låg framtidstro, höga prestationskrav och stress i skolan. Många bär på en känsla av ensamhet. Tre unga personer tar sitt liv varje vecka, konstaterar Klas Bergling som numera jobbar med stiftelsen på heltid.

Med de kunskaper det här arbetet gett dig, ser du saker i backspegeln hos Tim som du inte uppfattade då?

– Ja, så är det absolut. Tims mamma och jag har läst in oss in i en värld som vi inte hade insyn i tidigare och då ser man saker på ett annat sätt. Och visst hade vi problem med Tim ibland, men vi förstod inte hur allvarligt det var. Självmord var vi helt oförberedda på.

Har arbetet med stiftelsen hjälpt dig i sorgearbetet?

– Ja, reservationslöst är det så. Gör man någonting bra, så mår man bra.

LÄS MER: Då kommer biografin om Tim ”Avicii” Bergling

LÄS MER: Avicii gjorde musik för fest och eufori. Nu är allt bara mörker

För Stockholm Live innebär namnbytet inte bara att loggor, skyltar och skärmar ska bytas ut. Det handlar också om att arenan får en ny roll, en ny uppgift.

– Pandemin har gett oss tid att lyfta blicken, inse att vi måste söka fler samarbeten och att det är viktigt att fundera på vilka avtryck man vill göra i samhället. Nu blir namnet på arenan en symbol för ett viktigt arbete och vi kommer med hjälp av våra samarbetspartners ta ut arenan och frågan om ungas psykiska hälsa i skolor och idrottsföreningar, förklarar Andreas Sand.

I samband med att Globen byter namn till Avicii arena släpps också en ny tolkning av Aviciis ”For a better day” där 14-åriga Ella Tiritiello från Kristianstad sjunger tillsammans med Kungliga Filharmonikerna.

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.