Coldplays samarbetspartner planterar träd i Hammarkullen

Som en del i Coldplays klimatarbete planterade organisationen Love Button och Folkets Hus ett träd i Hammarkullen under lördagen.
Men bandet dök inte upp.

ANNONS
|

Ett träd välts ut ur en traktorskopa intill en grop i gräsmattan framför Folkets Hus i Hammarkullen.

Vem vill plantera ett träd? ropar Natalie Lindh från Bostadsbolaget.

”Yeah!” ropar gruppen av personer klädda i T-shirtar där det står ”Love” på framsidan och Coldplays turnédatum på baksidan.

Tre personer lyfter trädet, en rönnsumak, ner i den lilla gropen varpå andra plockar upp spadar och skyfflar ner jord.

Det GP bevittnar är en del av Coldplays klimatarbete, men det görs av organisationen Love Button som bandet samarbetar med, samt Folkets Hus och Bostadsbolaget i Hammarkullen.

Bandet själva dyker dock inte upp. Vad de gör vet inte Virginiabon Garrick Dawson från Love Button, som följer med på bandets turnéstopp och samarbetar med lokala organisationer.

ANNONS

– De är lika upptagna som vem som helst. Deras jobb är konserterna, vi gör välgörenhetsjobbet, säger Garrick Dawson.

Endast en handfull gånger har bandet följt med på Love Buttons aktiviteter.

– Men de är väldigt seriösa med att ge tillbaka till samhället, lägger han till.

Love Button planterar inte bara träd utan har bland annat byggt hus i Brasilien och upprättat en gratisklinik i Köpenhamn. Trädet i Hammarkullen var Folkets Hus idé.

Hammarkullenätverk planterar träd i Somalia

Folkets Hus samarbetar med många föreningar i Hammarkullen. En av dessa är nätverket ”Mammorna i Hammarkullen”. Där lagar kvinnor mat till catering och en del av intäkterna går till att plantera träd i Somalia.

– Klimatet mår ju inte bra. Det bor många från Somalia i Hammarkullen. I Somalia råder det stor torka, därför planterar vi träd där. Här har vi ju redan många träd. Att vi planterar ett träd i dag är en symbolisk handling, säger Zeinab El-saneh, föreståndare på Folkets Hus i Hammarkullen.

”Mammorna i Hammarkullen” har planterat ett trettiotal träd i i Somalia. I dag plockar de även skräp och visar Love Buttons volontärer runt i Hammarkullen.

– Vi tycker att det är jättekul att de ville samarbeta med oss. Vi är stolta över Hammarkullen och föreningslivet här. Nu kommer en annan stor organisation som också gör bra saker och så får vi visa dem vad vi gör, säger Zeinab El-saneh.

ANNONS

– Det är viktigt att visa en annan bild av Hammarkullen än den som visas i internationell media. Det pratas ofta om Hammarkullen som ett utsatt område, men vi som bor och jobbar här har en helt annan bild. Det är inte okej att Hammarkullen massbestraffas för hur några få personer beter sig, fortsätter hon.

Coldplay lovade minska klimatpåverkan

Inför ”Music of The spheres”-världsturnén lovade Coldplay att de skulle minska sitt klimatavtryck med 50 procent. Det har de nästan lyckats med – 47 procent har deras klimatpåverkan minskat med jämfört med förra världsturnén.

Hur? Spinningcyklar och kinetiska dansgolv till publiken under konserter bidrog kanske inte så mycket. Däremot att flyga mindre och använda reguljärflyg i stället för privatjet – och att plantera fem miljoner träd.

Dessutom samarbetar de med många organisationer, däribland Love Button. På plats i Hammarkullen finns volontärer från Turkiet, Polen, Tyskland, Pakistan och Göteborg. Volontärerna står för sin egen resa men får gratisbiljetter till Coldplays konsert som tack för sitt arbete.

Läs mer:

LÄS MER:Olle, 34, söker dejt till Coldplay-konserten

LÄS MER:Coldplays klimatarbete inför Ullevi hyllas av miljöprofessor

LÄS MER:Isländska vulkanen förvirrade Coldplay

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS