Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Clandestino missar kulturstöd – med fem dagar

Clandestino gör om sin fyra dagar långa festival till en enda spelning. Men de missar Kulturrådets stöd för inställda evenemang, som inte gäller efter den 31 maj.

Clandestino festival skulle gått av stapeln 4-7 juni, men har nu bantats till en enda konsert – avslutningskonserten i Hagakyrkan den 7 juni. Festivalen får ändå inte ta del av statens stödpaket för inställda kulturarrangemang, som bara gäller evenemang som skulle ägt rum till och med 31 maj.

LÄS MER: Oviss framtid för sommarfestivalerna

– Det finns ingen riktig logik bakom det datumet, ingen tror att det ska vara som vanligt från och med 1 juni, säger Aleksander Motturi på Clandestino institut.

– De som hamnar på fel sida om gränsen drabbas väldigt hårt. Även om vi skulle få grönt ljus i juni så tar det lång tid att starta upp igen. Vi förbereder den här typen av arrangemang ett halvår i förväg.

Regionen efterskänker stöd

De som redan köpt festivalbiljett kan få pengarna tillbaka, men har också fått frågan om att efterskänka kostnaden om de kan. Clandestino kommer inte heller att behöva betala tillbaka det stöd de redan fått regionen och kommunen. Västra Götalandsregionen har ett eget stödpaket till kulturutövare, som bland annat innehåller stipendier och stöd till mindre kulturorganisationer.

LÄS MER: Kulturrådets generaldirektör Kajsa Ravin: "Vi arbetar mot klockan"

– Vi försöker hantera det här med hjärta och inte kräva tillbaka pengar från aktörer som kämpar, men vi ser att det inte kommer att räcka, säger Västra Götalandsregionens kulturchef Katti Hoflin.

Det statliga stödpaketet till kulturutövare på 500 miljoner som klubbades igenom i april var välkommet, men alldeles för litet, enligt Hoflin.

– Vi hoppas på och räknar med ett utökat stöd till en redan skör näring som nu befinner sig i fritt fall, säger hon.

Nytt stödpaket krävs

Många kulturaktörer är exkluderade från de stöd som går att få med anledning av coronakrisen. Frilansande konstnärer med enskild firma har till exempel sämre möjligheter att få stöd än aktiebolag, och verksamheter som får stöd genom den så kallade kultursamverkansmodellen är exkluderade från Kulturrådets stödpaket. Till dem hör bland annat Göteborgs dans- och teaterfestival, Röda Sten, Riksteatern Väst och Nordiska Akvarellmuseet.

LÄS MER: Teaterförbundet kräver omtag av kulturstödet

Katti Hoflin håller dessutom med Aleksander Motturi om att slutdatumet 31 maj försvårar läget för många arrangörer som är beroende av intäkter från sommarevenemang.

– Jag har sagt till Kulturrådet att det måste komma något som täcker perioden som kommer sedan, efter den här våren. För aktörerna handlar väldigt mycket om sådant som inte kan hända i sommar, man vet ju inte hur länge de här restriktionerna kommer att sträcka sig. Jag vill också att de använder sig av oss i regionerna så att nästa stödpaket verkligen är till gagn för hela landet.

Satsar på digital sändning

Clandestino festival har sedan starten 2003 haft musik från andra delar av världen än den engelska och angloamerikanska som sin nisch, liksom svenska artister som rör sig utanför mittfåran. De drabbas hårt av både internationella reserestriktioner och Sveriges egna regler för sammankomster.

LÄS MER: Sara Parkman "tar över" Clandestinofestivalen

– Först var vi hoppfulla om att det kanske skulle lösa sig till juni, men kom ganska snabbt till insikt om att det inte skulle gå. Vissa artister har till exempel inte kunnat söka visum eftersom ambassader varit stängda, säger Aleksander Motturi.

För avslutningskonserten bestod programmet av mestadels svenska gäster, som Maria W Horn, Johannes Anyuru, KG Hammar, Shida Shahabi och Sara Parkman. Den kommer därför att genomföras i begränsad skala, med max 50 personer i publiken. Kyrkan rymmer egentligen 350 personer.

– Vi kommer att få ut konserten digitalt också, men jag vet inte exakt i vilket format. Det är något vi velat göra tidigare, eftersom våra program kan vara intressanta för en större publik runtom i världen. Tidigare har vi inte haft resurserna, men när vi väl fått in rutinerna kan det bli något vi fortsätter med.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.