Chantal Mouffe: "Socialdemokraterna är ansvariga för högerpopulismen"

GP:s kulturchef Björn Werner mötte den belgiske statsvetare Chantal Mouffe som under helgen besökte Göteborg för ett samtal om vänsterns förutsättningar i en tid av politisk oro: "Utveckla ett vänsterpopulistiskt alternativ".

ANNONS
|

– Jag är så fruktansvärt hes! Och jag ska prata tre gånger till denna helg. Vi får se hur länge detta går.

Chantal Mouffe, 76 år, är sen till intervjun, och rösten är verkligen på bristningsgränsen. Jag skäms. Inte nog med att göteborgsvädret vräker ned med oroande vansinneskraft utanför hotell Eggers fönster – mina noga nedplitade frågor i litet typsnitt kravlar sig från ena A4:at och hela vägen ned på andra.

Jag sväljer nervöst. För det finns så mycket att fråga den belgiska statsvetarprofessorn som efter ett liv av studier av demokrati och populism på ålderns höst valt att kuska Europa runt med sin pamflettartade skrift ”Till vänsterpopulismens försvar”. En bok som sina få sidor till trots ändå kopplar ett grepp om dilemmat många i den politiska vänstern allt mer desperat ställer sig: hur bli ett trovärdigt alternativ till den högerpopulistiska våg som sprider sig från Trump i USA till Sverigedemokraterna och Alternativ für Deutschland i Europa.

ANNONS

LÄS MER:En intressant bok för Europas vänsterpartier

– Den här boken är en politisk intervention. Jag försöker visa att vi befinner oss i ett ”populistiskt tillfälle”. Under de senaste tio åren har det förekommit en rad rörelser som varit mot det nuvarande nyliberala systemet. Jag kallar det ett brott med det post-politiska samhället.

… ja, det blir lätt både begrepps- och teoritungt när man pratar med Mouffe. Inte konstigt, hon är politisk teoretiker, det är så hon ska prata. Men för att hänga med, låt oss pausa bandet en sekund:

Det Mouffe i sin korta skrift lägger fram är i korta drag detta: under de senaste 30 åren har den nyliberala tron på marknaden som det bästa verktyget för att bygga ett samhälle blivit till lag oavsett vilket politiskt parti som råkar bestämma – det man ofta kallar för ideologisk hegemoni. Och det är just detta, att det inte spelar någon roll om det är högerpartier eller socialdemokrater som bestämmer eftersom alla tror på samma överideologi som Mouffe menar har skapat den nuvarande situationen. Ökad misstro mot ”etablissemanget”, allt mer högljudda systemkritiker från framförallt höger, en vilja efter något nytt. Det glöder i ögonen på henne när hon förklarar hur detta är något som vänstern bör ta vara på:

ANNONS

– Det här är en farlig situation för demokratin och kan leda till auktoritära regimer. Men det kan också användas för att fördjupa demokratin. Ett avgörande ögonblick, där ideologiska gränser ritas upp igen. Och det är så högerpopulism bekämpas – inte genom mer konsensus utan genom att utveckla ett vänsterpopulistiskt alternativ. Att acceptera att skiljelinjen går mellan ”folket” och etablissemanget, men konstruera ett inkluderande begrepp för vad som är ”folk”. Ett som inte bara är arbetarklassen och invandrare, utan också de demokratiska kraven från feminister, miljörörelsen, HBTQ-personer i en bredare kollektiv vilja.

"Att vara för en värld där kapital och människor kan röra sig fritt är ju den nyliberala drömmen, inte vänsterns."

Är inte det att spela högerpopulisterna i händerna då – att försöka samla ett folk inom ett land? En av högerpopulisternas främsta grenar är ju just att försvara statens gränser och begränsa invandringen.

– Jag är verkligen inte för en värld utan gränser. Absolut inte. Det behöver inte vara så att du antingen vill avskaffa gränserna eller så är du högerpopulist. Jag tycker det är bisarrt att personer som menar att de är radikalvänster, som i Frankrike, propagerar för invandring. Att vara för en värld där kapital och människor kan röra sig fritt är ju den nyliberala drömmen, inte vänsterns. Det måste finnas någon form av kontroll över gränserna. Och vi måste också bekämpa invandringens orsaker. Det är en ond cirkel – vi i västvärlden förstör för folk i andra länder att leva ett bra liv, med vår handelspolitik i Afrika och krig i Irak.

ANNONS

LÄS MER:En nationalstat utan nationalism

Det du föreslår är en vänsterpolitik som når bredare än bara till arbetarklassen och jobbar för att fördjupa demokratin. Det låter ganska likt socialdemokratins idé?

– Socialdemokrati finns inte längre, det är för generöst att kalla dem för det. De är socialliberaler. Sverigedemokraterna i Sverige började faktiskt växa precis när Socialdemokraterna gav in för den nyliberala idén. Man köpte helt enkelt idén om att marknaden var det enda som fungerade – så mycket att även socialdemokrater började privatisera staten.

Det låter som du tycker att det är socialdemokraternas är medskyldiga till att högerpopulismen uppstått?

– Inte medskyldiga, men de är ansvariga för det. Det är dem som har övergivit arbetarklassen. Nyliberal globalisering skapar några få vinnare och många förlorare. Och istället för att försöka göra något åt saken lät exempelvis den franska vänstern arbetarklassen gå till Front Nationale. Socialdemokraterna valde istället fokusera på medelklassen och invandrare.

"Det är skrämmande tider, men också spännande tider."

Bara några hundra meter har, trots det bokstavliga skyfallet utanför, förberedelserna inför vad som ska komma att bli en massiv demonstration för klimatet dragit igång. Samtidigt i ett soligare Stockholm går 60.000 personer ut på gatorna av samma anledning. Jag frågar Mouffe om hon ser någon politisk potential i den nya klimatrörelsen.

ANNONS

LÄS MER:Upp till kamp mot pladderhumanismen

– Det beror på hur den här kritiken mot klimatet kommer artikuleras. Den ekologiska rörelsen är inte tvunget progressiv, man kan också föreställa sig om en auktoritär ekologisk regim, eller en kapitalistisk ekologi. Det är därför jag förespråkar ett "green new deal", så att man bekämpar både problem med miljön och sociala problem. Men just nu verkar de som att de här unga är väldigt idealistiska, de tror att det räcker att bara samlas och demonstrera. Nej! De förstår inte att de kommer behöva slåss mot andra stora intressen för att få sin vilja igenom.

Du skriver också att vänstern behöver en mer känsloladdad politik för att lyckas.

– Ja, för människor måste mobiliseras, och inte bara med argument utan också med känslor. Det är ett område som nu lämnats helt fritt åt högerpopulister.

Plötsligt har intervjutimmen flutit förbi, rentav mer. Mouffe uppvisar inga tecken på att vilja sluta prata, att hon brinner för detta med en glöd som går bortom ålder och hälsa är uppenbart. Ändå måste det ske. Rösten håller på att spricka. Mouffe avslutar:

– Det finns faror, men också möjligheter. Storbritannien kan få Tories Boris Johnson som premiärminister, men de kan också få Labourledaren Jeremy Corbyn. Och det är samma sak i USA. Det är skrämmande tider, men också spännande tider.

ANNONS

Chantal Mouffe

Född 1943.

Är professor i statsvetenskap och specialiserad på politisk teori. För tillfället har hon en professur vid University of Westminster.

Andra viktiga verk på svenska: "Om det politiska" (2009)

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS