Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Brasiliens president Jair Bolsonaro, i september 2019. En
Brasiliens president Jair Bolsonaro, i september 2019. En "stolt homofob", som censurerat den inhemska filmen. Våren 2020 väljer Göteborgs filmfestival att lyfta fram Brasilien som filmland - i solidaritet med landets många nu hotade filmskapare. Bild: Eraldo Peres

Brasilien i fokus på Göteborgs filmfestival 2020

Göteborgs filmfestival väljer 2020 att fokusera på Brasilien som filmland. "Den brasilianska filmen har kanske aldrig varit bättre. Ändå riskerar den att utplånas" skriver festivalens konstnärliga ledare Jonas Holmberg i ett pressmeddelande.

När den 43.e upplagan av Göteborgs filmfestival drar igång 24 januari 2020, står Brasilien som filmland i fokus. Temaserien "Focus: Brazil" kommer att vara en hyllning till den brasilianska filmkonsten och på samma gång en solidaritetsmanifestaton för alla de brasilianska filmskapare som just nu är satta under en ofantlig politisk press, avslöjar festivalen.

–Det är ett dramatiskt kulturkrig som pågår i Brasilien just nu, med Jair Bolsonaro som huvudperson och filmen som primär arena. Att vi fokuserar på brasiliansk film är både en solidaritetshandling med de brasilianska filmskaparna och en hyllning till en av världens mest fascinerande filmkulturer, säger Jonas Holmberg, konstnärlig ledare för Göteborgs filmfestival, i ett pressmeddelande.

LÄS MER: Filmförmörkelse med fucking Bolsonaro

Brasilien, som har en blomstrande filmindustri, gjorde sig redan på 1960-talet känt som filmland för sin "cinema novo". Just nu är den brasilianska filmen framgångsrik och blomstrande, och har gett plats på vita duken för minoriteter av olika slag: sociala, etniska och sexuella.

Samtidigt är den utsatt för censur av grövsta slag.

I september beslutade president Jair Bolsonaro att inga filmer som tar upp homosexualitet, pornografi eller det han kallar "genusideologi", längre ska få statligt stöd i Brasilien. Det nya påbudet är istället att kristna värderingar ska genomsyra filminstitutet. Något presidenten slog fast sedan han avskedat chefen för det brasilianska filminstitutet.

"Läget är jätteallvarligt"

– Läget är jätteallvarligt, Jair Bolsonaro har pekat ut filmen som fiende, och många är rädda att hela den inhemska filmbranschen nu kommer att gå under, säger Jonas Holmberg till GP.

– Han säger att han ska införa filter för stötande innehåll. Istället ska filmskaparna fokusera på att göra film om brasilianska hjältar. Efter beslutet om att införa kulturella filter avgick hans egen kulturminister. Så det råder en stor osäkerhet kring filmens framtid i Brasilien just nu, och det görs inga nya filmer.

Samtidigt har filmen "Bacurau", filmskaparna Kleber Mendonça Filhos och Juliano Dornelles allegoriska neovästern, slagit publikrekord på de brasilianska biograferna. Succén är odiskutabel och att köpa en biobiljett har blivit en motståndshandling.

Föruom "Bacurau" kommer Focus: Brazil på öteborgs filmfestival att innehålla runt femton utvalda filmer för att visa på bredden, vitaliteten och aktualiteten inom den samtida brasilianska filmen.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.