Mats Malm, Svenska Akademiens ständige sekreterare, tillkännager 2018 och 2019 års pristagare av Nobelpriset i litteratur i Börssalen i Gamla Stan i Stockholm.
Mats Malm, Svenska Akademiens ständige sekreterare, tillkännager 2018 och 2019 års pristagare av Nobelpriset i litteratur i Börssalen i Gamla Stan i Stockholm. Bild: Karin Wesslén/TT

Bosnier åker till Stockholm för protest– tror tusentals kommer

Under tisdagsmorgonen körs bussar och bilar från västkusten upp till Stockholm. Det är personer som vill protestera mot att Peter Handke tilldelades årets Nobelpris i litteratur. – Vi räknar att mellan tusen och tretusen personer kommer på den här manifestationen, säger debattören Edin Osmančević.

ANNONS
|

Få har nog undgått kritiken som riktats mot Nobelkommittén och Svenska Akademien efter valet av Peter Handke. Det rör den österrikiske författarens förhållande till de Jugoslaviska krigen. Exempelvis att han närvarade vid den serbiske ledaren Slobodan Milosevics begravning. Men också att han förnekar att massakern i Srebrenica var ett folkmord, något som Peter Handke själv menar är osant.

– Beslutet att tilldela honom det här prestigefyllda priset är skandalöst. Dessutom bryter det mot de ideal som Alfred Nobel har lämnat i arv, säger Edin Osmančević.

Vill att Svenska Akademien ska skämmas

Edin Osmančević har vid flera tillfällen protesterat mot valet av Peter Handke. Exempelvis under GP:s Nobelsamtal på Konserthuset, då en man stod utanför med Bosnien och Hercegovinas flagga och aktivister delade ut Srebrenicablommor till panelen för att minnas offren i Srebrenica.

ANNONS

LÄS MER:Bosniska protester under GP:s Nobelsamtal

Tillsammans med runt 70 personer kommer han under tisdagsmorgonen att åka upp till Stockholm. Ytterligare deltagare kommer att köra upp med bil. Totalt väntas manifestationen locka mellan tusen till tretusen personer.

– I första hand handlar det att genom vår närvaro ge stöd till arrangörerna. På den här manifestationen kommer flera prestigefyllda och välkända personer att tala.

– Vi vill att Svenska Akademien ska skämmas för det här. När priset skulle räddas efter kulturprofilen händer det här. Vi är väldigt besvikna. Vad är det nästa gång?

Edin Osmančević.
Edin Osmančević. Bild: Privat

"Jag förlåter honom inte"

Diskussionen om Peter Handke och tilldelningen av Nobelpriset har rasat sedan utnämningen. Akademin och Nobelkommittén har upprepade gånger försvarat valet och hävdat att delar av kritiken mot författaren rör sig om överdrifter eller rena osanningar. Även Peter Handke själv har uttalat sig. I SVT:s Nobelporträtt säger han att han inte förnekar folkmord.

– För mig är det värre än det, mycket värre... Det var brodermord, det är mitt ord som författare. Jag kan inte använda orden som en "juridisk" person, jag är ingen domare. För mig är det brodermord, säger han.

LÄS MER:Därför måste jag försvara valet av Peter Handke

Spelar det någon roll att Peter Handke själv säger att han inte förnekar att det rör sig om folkmord?

ANNONS

– Nej, det spelar ingen roll. Kan man vara trovärdig om man förnekar något i tjugofyra år och sedan plötsligt vänder? Jag litar inte på vad han säger och jag förlåter honom inte, säger Edin Osmančević.

LÄS MER:Det här handlar Handke-debatten om

Peter Handke mötte pressen när priset tillkännagavs.
Peter Handke mötte pressen när priset tillkännagavs. Bild: Francois Mori
ANNONS