Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Orson Welles, Joyce Carol Oates och Woody Allen. Bild: Jacques Langevin, Leif R Jansson, Thibault Camus
Orson Welles, Joyce Carol Oates och Woody Allen. Bild: Jacques Langevin, Leif R Jansson, Thibault Camus

Björkmans berömda vänner och bekanta

Stig Björkman har befunnit sig i absoluta centrum för 1900-talets film- och litteraturhistoria. GP listar tio av alla världsnamn som på ett eller annat sätt korsat hans väg.

Filmregissören, filmkritikern och filmförfattaren Stig Björkman är en centralgestalt inom svensk film sedan decennier.

Han har som regissör spelat in filmer tillsammans med skådespelare som Sven Wollter, Harriet Andersson, Lena Nyman och Ernst Josephson. Mellan 1964 och 1974 var han redaktör för filmtidskriften Chaplin och han har gjort dokumentärfilmer och intervjuböcker med Ingmar Bergman, Woody Allen, Lars von Trier, Joyce Carol Oates och Ingrid Bergman.

LÄS MER: Joyce Carol Oates sa ja – efter nio år

GP listar tio av alla världsnamn som Stig Björkman arbetat nära, träffat eller känt privat.

Bild: Leif R Jansson/TT
Bild: Leif R Jansson/TT

Ingmar Bergman

Stig Björkman var nära vän med Ingmar Bergman och har skrivit flera böcker, och gjort flera dokumentärer, om honom. En gång sa regissör Bergman på telefon: "Nästa gång jag ser dig kommer jag att ha ihjäl dig." Björkman hade avslöjat att Erland Josephson hade Parkinson, vilket Bergman berättat i förtroende. Men nästa gång de pratades vid var det som vanligt igen.
Foto: Leif R Jansson/TT
Bild: Thibault Camus
Bild: Thibault Camus

Woody Allen

I Sommar i P1 2017 hintar Björkman om nätter med Woody Allen på Michael's pub och Café Carlyle i New York, men som han tyvärr inte hinner berätta om den här gången. Björkman hade gjort en intervju med honom och därefter frågat om han ville göra en intervjubok likt "Bergman om Bergman" som Allen också hade hemma. Han sa ja och tog sig an uppgiften med stort allvar.
Foto: Thibault Camus
Bild: Nell Redmond
Bild: Nell Redmond

Maya Angelou

Författaren och medborgarrättsaktivisten Maya Angelou skrev manuset till Björkmans film ”Georgia, Georgia” och var i Sverige under hela inspelningen. En dag blev han, som brukade låta skådespelarna improvisera, inkallad till hennes hotellrum: ”Du får inte ändra ett enda ord i mitt manus. Varje ord är renaste poesi!"
Foto: Nell Redmond
Bild: Jacques Langevin
Bild: Jacques Langevin

Orson Welles

1962 var Björkman i Paris för att skaffa bilder på Cinemateket till några artiklar. Då frågade arkivarien om han ville träffa Orson Welles som just hade klippt klart "Processen". Han bar en svart överrock och en trälåda med cigarrer. De satt på en tom bar och drack konjak i två timmar och talade om film.
Foto: Jacques Langevin
Bild: Francois Mori
Bild: Francois Mori

Lars von Trier

Björkman känner Lars von Trier väl och har gjort både en intervjubok och en dokumentär med honom. När Björkman berättade för von Trier om hur seriöst Woody Allen hade tagit på att göra en intervjubok i Bergmans efterföljd, såg von Trier till att vara noga med att med jämna mellanrum slänga in roliga anekdoter till läsarna.
Foto: Francois Mori
Bild: ED FORD
Bild: ED FORD

Gloria Swanson

Gloria Swanson var stumfilmens mest framgångsrika och högst betalda stjärna som sedan gjorde en uppmärksam comeback i "Sunset boulevard" 1950. Björkman träffade henne i samband med New York-premiären av "Georgia, Georgia" efter en Broadway-föreställning. De åt lunch och pratade om att göra en film ihop – som tyvärr aldrig blev av.
Foto: Ed Ford
Bild: Leif R Jansson / TT
Bild: Leif R Jansson / TT

Joyce Carol Oates

Björkman träffade den amerikanska författaren Joyce Carol Oates år 2000 efter att hon släppt "Blonde". De blev vänner och han gjorde en intervjubok om författaren. I vår ska Björkmans nya dokumentär om Joyce Carol Oates vara klar. Hon stod länge motvillig till förslaget även om hon sa: "Om det någon gång ska göras en film om mig ska den regisseras av Stig Björkman."
Foto: Leif R Jansson / TT
Bild: LUCA BRUNO
Bild: LUCA BRUNO

Michelangelo Antonioni

Björkman gick aldrig i filmskola. Han lärde sig hantverket bland annat genom att vara med under inspelningen av stjärnregissören Michelangelo Antonionis kanske mest berömda film "Blow up – förstoringen" (1966). Björkman firade även sin 30-årsdag hemma hos Antonioni och Monica Vitti. 2017 släppte han en bok om regissören.
Foto: Luca Bruno
Bild: Erlend Aas
Bild: Erlend Aas

Isabella Rossellini

Björkman var 2011 på filmfestivalen i Berlin med Harriet Andersson för att tala om Ingmar Bergman. En i personalen berättar att skådespelaren och regissören Isabella Rossellini ville träffa Harriet Andersson. Plötsligt vänder hon sig till Björkman och frågar: "Shall we make a film about mamma?" Det var början på det som skulle bli "Jag är Ingrid" om Ingrid Bergman.
Foto: Erlend Aas
Bild: Christophe Ena
Bild: Christophe Ena

Arnold Schwarzenegger

1978 tränade Björkman tillsammans med Arnold Schwarzenegger och hans dåvarande flickvän Sue. Det var innan träningsvågen när att lyfta skrot inte var något man pratade högt om. Schwarzenegger sa att han skulle bli värdens största skådespelare. Sedan åt de middag i Santa Monica. De umgicks några år in på 80-talet.
Foto: Christophe Ena

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.