Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Björkman ber om tålamod med ”American song contest”

Christer Björkman är på blixtbesök i Göteborg för att ta emot Lisebergsapplåden. På lördag flyger han tillbaka till Los Angeles för att styra upp den amerikanska Melodifestivalen.
– Det kommer inte bli någon omedelbar succé, menar schlagergeneralen.

GP får tag på Christer Björkman dagen efter han tagit emot den anrika utmärkelsen Lisebergsapplåden på plats i parken. Han tittar ut över ett regntungt Göteborg, trygg i förvissningen om att han snart är tillbaka i den strandnära lägenheten i Santa Monica, Kalifornien.

– Jag är hemma för att bränna av lite rutinsaker som tandläkarbesök och hälsoundersökning. Så det var fantastiskt att kunna få ta emot det här priset också. Jag är rörd och känner ödmjuk respekt inför att alla de fantastiska underhållare som fått utmärkelsen genom åren, säger Christer Björkman.

Björkman får Lisebergsapplåden med en motivering där det bland annat heter att han ”förändrade svenskens syn på musik i allmänhet och Melodifestivalen i synnerhet.”

Stormöten och musiklyssnande

Inkludering och mångfald var några av ledorden för Björkmans arbete med Melodifestivalen, det skulle finnas plats för alla sorters musikstilar och artister. Och det är en förutsättning när han nu har rollen som exekutiv producent för den amerikanska Mellon.

– Jag har sagt till dem att ju större ”clashar” desto bättre. Detta med genrebredd och ett inkluderande sätt att jobba finns inbyggt i den amerikanska kulturen, så jag behöver egentligen bara knuffa på lite extra.

Den musikaliska mångfalden finns ju, men amerikansk musik är ju samtidigt oerhört segregerad och uppdelad. Hur ser du på det?

– Det har du förstås rätt i, men det är också där jag ser att vårt program kan bidra med en plattform där alla kan mötas.

Än så länge är det mest stormöten och en massa musiklyssnande som fyller Christer Björkmans arbetsdagar i USA, men ju mer man när närmar sig den tänka premiären i februari desto mer konkret blir jobbet.

– Det är ganska likt hur mitt jobb var i Sverige, men tanken är att jag ska fungera mer som en rådgivande mentor. De får ta sina egna beslut, de kan den amerikanska marknaden bäst, menar Christer Björkman som ser sitt uppdrag löpa över minst två, tre år.

– Jag är tydlig med att detta måste vara en långsiktig satsning, ingen kan förvänta sig att formatet ska vara en succé direkt. Men jag tror på en ketchupeffekt efter tre, fyra säsonger.

LÄS MER: Recension: Lotta på Liseberg, 16 augusti 2021

FAKTA: Christer Björkman

Ålder: Fyller 64 år den 25 augusti.

Bor: Santa Monica, USA

Bakgrund: Frisör och krögare i Borås. Sedermera artist men mest känd för att han förändrade Melodifestivalen och stöpte om tävlingen till en turnerande publiksuccé.

Aktuell: Som exekutiv producent för ”American song contest”. USA-premiär i februari med åtta program under lika många veckor. Tävlingen är uppbyggd enligt Mello-format med den skillnaden att deltagare som representerar de amerikanska delstaterna tävlar mot varandra.

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.