Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Restaurang Seaside på Björkö fick genomföra en middagskväll med liveunderhållning, med bland andra Daniel Lemma som gäst, innan polisen gick in och satte stopp. Bild: Thomas Johansson

Björkö Music Society drabbades av Seasides inställda middagar

Den lokala musikföreningen Björkö Music Society hade förberett och planerat inför middagarna på restaurangen Seaside på Björkö. När polisen stoppade resterande arrangemang drabbades inte bara Ebbot Lundberg, men även tio unga låtskrivare.
– De har sett fram emot, skrivit, repeterat, arrangerat och spelat in musik så det finns såklart en besvikelse, säger Jonas Fagersson från Björkö Music Society.

Under tisdagen fick arrangörerna bakom middagarna på restaurang Seaside på Björkö beskedet om att polisen stoppar resterande kvällar.

Den första torsdagen genomfördes, men när Ebbot Lundberg skulle gästa så ingrep polisen. Ebbot ansågs vara för känd, och därför klassades middagen som en offentlig tillställning.

”Jag kan inte svara på det här om vem som är för känd eller inte, men vissa uppträdanden är av större intressen än andra.”, sade Ann-Christine Bech till GP onsdagen 19/8.

LÄS MER: Seasides middag med Ebbot Lundberg stoppas av polisen

Jonas Fagersson är en av grundarna till öns lokala musikförening Björkö Music Society. Tillsammans med medlemmar från föreningen skulle de under middagarna anordnat live-podd, intervjuer, husband och sång i samarbete med Ebbot Lundberg.

Han är inte övertygad om anledningen till att man stoppades.

– Jag köper det inte. För mig är artistens namn inte relevant ur något annat än ett ekonomiskt perspektiv. För mig handlar det om ett förtroende överlag för kulturlivet, och hela den svenska corona-strategin tycks bygga på individuellt ansvar.

Jonas Fagersson(t.v) tillsammans med bandkamraterna och poddkompisarna Johan Birkmar, Micke Öijwall och Ulf Svedberg. Bild: Jonas Fagersson
Jonas Fagersson(t.v) tillsammans med bandkamraterna och poddkompisarna Johan Birkmar, Micke Öijwall och Ulf Svedberg. Bild: Jonas Fagersson

Lagt ner mest tid

David Lyckdal är krögaren som driver restaurangen, och berättar att det inte bara var musiken som Björkö Music Society skulle stå för.

– Jag var den som skulle stå för maten och lokalen. Merparten av arbetet har varit deras. Det är de som lagt ner resurser och samordnat allt.

LÄS MER: Seaside på Björkö arrangerar middag med musik – trots restriktioner

– Det märktes också förra torsdagen att det var inte bara folk som kom för att titta på Daniel Lemma.

Krögaren David Lyckdal om samarbetet med Björkö Music Society: ”Det har varit ett fantastiskt engagemang och de har lagt ner ett jättearbete som nu bara rinner ut i sanden. En jätteförlust.” Bild: Thomas Johansson
Krögaren David Lyckdal om samarbetet med Björkö Music Society: ”Det har varit ett fantastiskt engagemang och de har lagt ner ett jättearbete som nu bara rinner ut i sanden. En jätteförlust.” Bild: Thomas Johansson

”Klokt beslut”

Under de fyra middagarna som skulle hållits i augusti var det bland annat tänkt att tio tjejer i tonåren, som under våren gått en singer/songwriter-kurs hos Björkö Music Society, skulle framföra sina egenskrivna låtar.

– Det är ett stentufft gäng som verkligen varit engagerade i allting trots en pandemi. De har sett fram emot, skrivit, repeterat, arrangerat och spelat in musik så det finns såklart en besvikelse. Men samtliga har kämpaglöd, så nu får vi ta nya tag och göra nya planer, säger Jonas Fagersson.

LÄS MER: Arvingarna i GP-sänd konsert från Storan – du kan vara där

Singer/songwriter-kurserna som Jonas Fagersson drivit under våren har gjorts tillsammans 18-åriga Ylwa Åberg– som läser singer/songwriter-linjen på Rytmus Göteborg.

– Såklart var det tråkigt att det inte blev som vi tänkt oss. Jag känner ändå att det kan ha varit ett klokt beslut. Tycker myndigheterna att det är en risk så vill jag inte utsätta tjejerna för det, säger Ylwa.

Repetitioner i föreningens lokal ”Klubben” inför middagarna på Seaside. Bild: Jonas Fagersson
Repetitioner i föreningens lokal ”Klubben” inför middagarna på Seaside. Bild: Jonas Fagersson

Blickar framåt

Jonas Fagersson och Björkö Music Society lär dock inte sätta igång några nya projekt förrän en eventuell förändring tillkommit på politisk plan.

– Vi tänker inte driva någon guerilla-livescen. Vi vet att vi kan genomföra saker säkert med fler än 50 personer, och vi är inte tondöva vad gäller smittorisken.

De båda kursledarna väljer nu att blicka framåt istället.

– Det kommer nya chanser för oss, det är det härliga med föreningen. Vi löser detta på något sätt, kanske genom att skapa egna kvällar eller köra livesändningar utan publik, säger Ylwa Åberg.

– Nu håller vi bara tummarna för att det kommer någon form av riktlinje som tänker brett och på kulturen i stort, säger Jonas Fagersson.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.