Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

1/2

Bio Roy öppnar igen – trots att det inte är lönsamt

Trots uppsägningar och publikrestriktioner drar Bio Roy igång sin verksamhet igen den 21 augusti.
– Det känns jättekul, det har tagit på psyket att leva i ovisshet, säger verksamhetschefen Anna Reimegård.

LÄS MER: Sju av elva Bio Roy-anställda sägs upp

21 augusti slår Bio Roy på Avenyn åter upp dörrarna och välkomnar publiken till en av de få kvarvarande singelbiograferna i Göteborg.

– Det känns jättekul. Det har ju tagit på psyket för oss alla i personalen att leva i ovisshet och inte veta något om framtiden, säger Anna Reimegård, verksamhetschef.

Olönsamt men kul

Hon, och de få kollegor som är kvar, har bestämt sig för att dra igång verksamheten, trots att den i nuläget inte är lönsam.

– Det känns ändå viktigt att visa att vi finns kvar, och vill jobba med det vi tycker är kul och älskar. Det ska bli jättekul att öppna bion igen och få träffas.

För att ge eftertryck åt beslutet väljer de att köra ”Cinema Paradiso”, Giuseppe Tornatores älskade klassiker från slutet av 1980-talet, hela första helgen.

– Det är en vinkning till biografens historia. Hela filmen kretsar kring kärleken till bion och vilken påverkan en biograf kan ha på en människas liv, säger Anna Reimegård.

LÄS MER: Hon tar över verksamheten på Bio Roy

23 juli kunde GP berätta att sju av totalt elva anställda på Bio Roy just hade blivit uppsagda. Minskningen av personalstyrkan var en direkt konsekvens av coronapandemin och de publikrestriktioner som införts för att minska virussmitta.

”Om restriktionerna inte hävs blir det svårt att driva biograf” kommenterade Calle Nathanson vd för Folkets hus och parker som äger bio Roy läget då.

Skräck och dokumentärer

Kulturministern Amanda Lind har sedan dess lovat att ”inom de närmsta veckorna” komma med besked angående restriktionerna: om det kan bli tal om någon form av lättnad, eller om de rådande restriktionerna kommer att kvarstå under hösten.

Bio Roy kommer – så länge restriktionerna fortsätter – att ha öppet fyra dagar i veckan, torsdagar till söndagar. Förutom Christopher Nolans ”Tenet” och andra nya filmpremiärer kommer biografen främst, liksom tidigare, att satsa på specialvisningar.

– Särskilt på helgerna: Lördagar visar vi klassiker och senare under kvällen skräck eller annan dunkel genrefilm. På söndagarna satsar vi på dokumentärer, och innan dess kör vi 13-matiné, säger Anna Reimegård.

Planerna är också i full gång inför en mindre ombyggnad senare i höst.

LÄS MER: De startar drive-in-bio på Bananpiren

Biografen – ett magiskt rum. Filmklassikern ”Cinema paradiso”, som visas på bio Roy 21-23 augusti, är en enda lång hyllning till biografen och filmkonsten. På bilden: Salvatore Cascio – som unge "Totò” – och Philippe Noiret – i rollen som biografmaskinisten Alfredo. Bild: Studio S Entertainment
Biografen – ett magiskt rum. Filmklassikern ”Cinema paradiso”, som visas på bio Roy 21-23 augusti, är en enda lång hyllning till biografen och filmkonsten. På bilden: Salvatore Cascio – som unge "Totò” – och Philippe Noiret – i rollen som biografmaskinisten Alfredo. Bild: Studio S Entertainment

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.