Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Bibliotekarien tippade rätt på båda Nobelpristagarna

Under torsdagen fick bibliotekarien Annica Lundgren, på Stadsbiblioteket i Göteborg, jubla lite extra. Hon tippade nämligen rätt på båda Nobelpristagarna.
– Man kanske kan få sig en löneförhöjning, säger hon skämtsamt.

Klockan har slagit 13.00 på torsdagen och inne på Stadsbiblioteket i Göteborg går det nästan att ta på spänningen. Trappscenen är full och alla håller andan när Mats Malm läser upp 2018 års Nobelpristagare i litteratur.

– Olga Tokarczuk.

Publiken reagerar och så även bibliotekarierna som står nedanför trappan. Någon vänder sig mot kollegan Annica Lundgren och viskar i hennes öra.

– Peter Handke.

Annica Lundgren börjar skratta och så även kollegorna runt henne. Hon har nämligen lyckats med ett konststycke som ingen tidigare har gjort – att tippa inte bara en, utan två Nobelpristagare i litteratur på samma dag.

– Det är ju helt sjukt. Jag borde nog ha satsat pengar, säger hon.

Annica Lundgren förklarar att hon har trott på Olga Tokarczuk i många år och Peter Handke fick det bli för att han skriver så fina böcker.

– Olga Tokarczuk har skrivit en bok som heter "Styr din plog över de dödas ben" som är helt otrolig. Det är som en deckargåta fast i ganska skruvad form. Den var det första jag läste av henne. Jag tyckte att den var jättebra. Det var några år innan "Jakobsböckerna" kom. Då fick jag blodad tand.

Och sedan dess kände du att hon stod på tur för ett Nobelpris?

– Jag pratade med min kollega som är från Polen från början och hon pratar ganska varmt om henne. Olga Tokarczuk är ju politiskt aktiv i djurrättsfrågor och feministiska frågor. Hon verkar vara en väldigt sympatisk person. Klok, vis.

Peter Handke då?

– Han är ganska kontroversiell. Hans kritiker menar att han har uttryckt stöd för Serbien under kriget. Han har hållit tal på Milošević begravning.

– Men hans romaner är väldigt bra helt enkelt. Han skriver på ett klarsynt sätt. Just "Berättelsen om ett liv" från 1972 är poetiskt upplagd och har en väldigt fin ton. Sen filmen "Himmel över Berlin", där han skrivit manus tillsammans med Wim Wenders, är ju helt otrolig. Det är många som har den som sin favoritfilm.

Grattis till tippningen. Hur tror du att det blir med löneförhöjningen? Får du det?

– Nej, det tror jag nog inte. Man får väl äran kanske, säger Annica Lundgren och skrattar.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.