Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Bianca Kronlöf kritiserar hela svenska humoreliten

Bianca Kronlöf är trött på tystnadskulturen inom den svenska humoreliten. Soran Ismail och hans försvarare är bara toppen på ett isberg, menar hon.
– Det är den tysta massan som är den farliga, säger Bianca Kronlöf i ett uppmärksammat inlägg på Instagram.

Det var i samband med metoo-vågen hösten 2017 som flera kvinnor trädde fram och anklagade den kände komikern Soran Ismail för våldtäkt och sexuella övergrepp. Den förundersökning som inleddes räckte dock inte för att väcka åtal och polisutredningen lades ner i brist på bevis. Soran Ismail själv nekar till brott.

I det nyligen visade och starkt ifrågasatta SVT-programmet ”Persona non grata” får Soran Ismail ge sin syn på anklagelserna och hur hans liv påverkats och förändrats av det som har skett. Även ett par av Ismails komikerkollegor får komma till tals och uttala sitt starka stöd för honom.

LÄS MER: Jorun Collin: ”Vi var förberedda på kritiken”

När skådespelaren och komikern Bianca Kronlöf började att titta på SVT:s intervju med Soran Ismail blir hon däremot tvungen att stänga av för att hon ”bokstavligt talat håller på att kräkas”. Så inleder också Bianca Kronlöf sitt tredelade, öppna och väldigt uppmärksammade brev på Instagram riktat till Soran Ismail, till männen inom den så kallade ”svenska humoreliten” och till SVT.

Bianca Kronlöf beskriver SVT:s program som en ”reklamfilm” för Soran Ismail

– Soran är en individ i en struktur som stöttar och ser upp till sexistiskt beteende, säger Bianca Kronlöf i sitt inlägg där det tydligt märks hur tagen och skakad hon är av situationen. Ja, över hela branschens agerande.

LÄS MER: Kajsa Ekis Ekman i kritik mot SVT-dokumentär

Framförallt är det humorelitens kompakta tystnad kring vad som faktiskt pågår som verkligen skrämmer henne.

Bianca Kronlöf säger att hon har uppträtt på stå upp-klubben Raw en enda gång, men konstaterar att hon skulle åka dit för förtal om hon berättade vad hon såg där.

LÄS MER: Alla dessa försvarstal är inte relevant journalistik

– Branschen är liten och alla känner alla. Jag är inte ens med på era turnéer men jag hör ryktena, säger Bianca Kronlöf i sitt öppna brev till humorbranschen, och konstaterar frankt att ”det är den tysta massan som är den farliga. Och om jag ska vara helt ärlig så tror jag att det är många av er som är tacksamma över att allt ljus är på Soran just nu.”

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.