Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Bergsjöns kulturhus missar jubileumsfirandet

I förra veckan kunde GP berätta att renoveringen av Sjöfartsmuseet har försenats och att öppnandet kommer att ske 2022. Året efter stadens 400-årsjubileum. Men det är inte den enda kulturbyggnaden som missar festen. Det gör också Bergsjöns kulturhus.
– Vi kan bara vänta och låta frustrationen öka, säger Christian Motter, projektledare på Higab.

Vid Stigbergstorget har entreprenören nu kunnat dra igång arbetet med att bygga om Sjöfartsmuseet för framtiden. Några månader senare än planerat eftersom upphandlingen överprövades till förvaltningsrätten.

Med det missar museet möjligheten att öppna portarna under jubileumsåret 2021, som de hade planerat. I stället skjuts nyöppningen till början av 2022.

– Det faller precis på målsnöret, säger Henrik Witt, på Higab som leder projektet med Sjöfartsmuseet.

LÄS MER: Sjöfartsmuseet försenat – öppningen skjuts till 2022

Och de är inte ensamma. Även Bergsjöns planerade kulturhus har försenats.

I september 2018 kom klartecken från politikerna att kulturhuset kunde byggas, men det var inte utan en del strama mungipor. 2013 hade projektet fått en investeringsram på 125 miljoner kronor. Fem år senare ökades ramen till 145 miljoner, plus tio miljoner för utrustning och inredning.

Dåvarande ordförande i kulturnämnden Mariya Voyvodova (S) försvarade då det nya kulturhuset som hon menar kommer att lyfta Rymdtorget.

– Vi tycker att det är en viktig investering som kommer att tillföra stort mervärde till stadsdelen, sade hon i samband med beslutet.

LÄS MER: Så blir Göteborgs nya kulturhus

Komplicerad ledningsflytt

Den 2 500 kvadratmeter stora byggnaden är tänkt att bli en samlingspunkt på Rymdtorget. Invändigt byggs bibliotek, musikstudio och en black box för dans. Det ska också finnas ytor för utställning och rum för arbete med lera, foto och textiler. Därtill ska det gå att visa film och ha fest för upp till 150 personer.

Men än så länge väntar bygget fortfarande på sitt första spadtag.

– Någon gång i vår blir det av. Men vi var tvungna att ändra planerna på grund av en ledningsflytt som pågår på torget, säger Christian Motter.

LÄS MER: Politikerna sade ja till nytt kulturhus i Bergsjön

Projektledaren har tidigare gett uttryck för frustration i GP eftersom trafikkontoret inte har haft tillgängliga resurser för ledningsflytten. När de nu har kommit på plats är det med en pressad tidplan.

– Det är komplicerat eftersom det är en liten ytan att jobba på. Torget är inte många kvadratmeter och så ska vi ner nio, tio meter. Schakterna blir rätt så omfattande, säger Pontus Jakobsson på trafikkontoret.

Han har nyligen kommit in i projektet och ansvarar för de förberedande arbetena.

– Det var en tight tidplan från början och nu har vi blivit två månader försenade, konstaterar han.

Bergsjöns hus blir sent till festen

Christian Motter påpekar att det hela innebär att projektet nu missar 400-årsfesten.

– Det är lite synd för kulturhuset var ett jubileumsprojektet. Målet var att färdigställa 2021. Men det blir i stället i början av 2022.

Innebär förseningen några extra kostnader?

– Jag naturligtvis innebär det lite tillkommande kostnader. Tanken var att börja nu i vår med markarbete och platta. Och att sen bygga stomme under torrtid. Nu får vi bygga under vintertid med väderskydd.

Har ni räknat på hur mycket det kommer kosta?

– Vi har en uppskattning. Det blir inte en jättestor smäll i förhållande till totalbudget. Preliminärt rör det sig om 300 000 kronor ungefär, säger Christian Motter.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.