Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Erika Olsson, projektledare för Göteborgs lilla filmfestival, är förväntansfull inför invigningen. Bild: Olof Ohlsson

Barnens filmfestival invigs med apokalypsfilm

Under torsdagen är det invigning för Göteborgs lilla filmfestival. Då rullas röda mattan ut på biografen Draken och den animerade oljemålningsfilmen Tito och fåglarna premiärvisas.

– Har du hittat dem?

Erika Olsson, projektledare för Göteborgs lilla filmfestival, vänder sig förhoppningsfullt mot en kollega med sin fråga. Under onsdagen är förberedelserna i full gång och mitt i allt har 500 russinpaket försvunnit. Kollegan skakar på huvudet.

– Vi trodde att de kanske var i Frölunda, men så var det inte. Alltså jag vet att det inte är typ champagne, men det är ändå 500 russinpaket, säger Erika Olsson.

Goodie-bagsen som ska delas ut till barnen under invigningen. Frågan är om de 500 russinpaketen kommer att hittas i tid.. Bild: Olof Ohlsson

Ingivning med röda mattan

Russinen var tänkta att vara en del av de "goodie-bags" som barnen ska få under torsdagens invigning. Då väntas riktigt firande med röda mattan och livemusik från kulturskolan.

– Sen får de ett champagneglas med cola och godis på silverfat. Så får de mingla. Det blir riktig galastämning, säger Erika Olsson.

Under kvällen kommer det sedan att bli två premiärer. Först visningen av årets festivalvinjett, som har skapats av elever från klass 5B på Utmarksskolan.

Därefter visas Tito och fåglarna. En brasiliansk film som tar en in i en animerad oljemålningsvärld. I år är temat för den stora filmfestivalen "Apokalyps", och det är ett tema som barnens festival hänger på – inte minst med Tito och fåglarna, som handlar om hur tioåriga Tito ska rädda världen från en hemsk epidemi.

– Jag fick frågan om man kan prata om apokalyps med barn. Och det är ju just det man kan. Om det är någon som har smarta lösningar och svar så är det barn. Jag tror att de kommer att tycka att det här är görspännande, säger Erika Olsson.

Inne i Drakens klassiska biosalong kommer det nu att visas barnfilm i fyra dagar.. Bild: Olof Ohlsson

Mycket aktiviteter under festivalen

Göteborgs lilla filmfestival fortsätter sedan fram till på söndag med filmer på biograf Draken. Under lördagen visas också film på Blå Stället i Angered och Frölunda Kulturhus.

Parallellt med filmerna hålls även workshops och aktiviteter. Som med den indiska filmen Pickhus dröm, som är en Bollywood-musikal för barn. Filmen handlar om 9-årige Pickhu, som växer upp i ett slumkvarter i Delhi, och vars största dröm är att hans familj ska få en egen toalett. En dröm han ska förverkliga på egen hand om ingen tänker hjälpa honom.

I samband med filmen kommer det att finnas möjlighet att dansa Bollywood-dans. Under dagarna kommer det även att hållas workshops för att skapa scenografi, testa skådespeleri, prova att skriva manus och göra animationer.

– Då känns det som att barnen får en helhet. Att se en film och sen jobba med film på olika sätt. Kanske börjar man tänka på ett annat sätt om man varit i en manusworkshop innan man ser filmen, säger Erika Olsson.

Barbro Lindgren är hedersgäst

Det här är hennes femte år med Göteborgs lilla filmfestival. Under de åren har workshop-delen växt rejält. Erika Olsson berättar att det är en av de saker hon uppskattar mest med festivalen. Men i år finns det ändå en sak som smäller ännu lite högre menar hon – Barbro Lindgren.

Under helgen kommer den populära barnboksförfattaren att vara hedersgäst på festivalen. Det innebär att två filmpaket kommer att visas med filmer baserade på hennes böcker och originalmanus.

För de mindre barnen blir det Nämen Benny, Mamman och den vilda bebin och Loranga, Masarin och Dartanjang.

För de större blir det Det stora barnkalaset och den närmast helt bortglömda tv-filmen från 1974 Om Åke "Limpan" Andersson. En film som Barbro Lindgren själv knappt kommer ihåg.

– Den tog det typ tre veckor att hitta. När SVT skulle ta fram den ur arkiven var den spårlöst försvunnen. De sade att den hade visats på UR på 90-talet men visste inte var den var nu, säger Erika Olsson.

Projektledaren berättar att ett stort team började leta och till slut lyckades hitta den. Med invigningen runt hörnet är väl frågan nu bara om festivalen kommer att ha samma tur med russinen?

Fakta: Göteborgs Lilla Filmfestival

* En filmfestival för barn och unga som hålls årligen i samband med Göteborgs Film Festival.

* Riktar sig till de mellan 3 och 15 år.

* Festivalen pågår 17-20 januari på Draken.

* Under lördagen 19 januari hålls också filmer och aktiviteter på Blå Stället i Angered och Frölunda Kulturhus.

* Årets hedersgäst är barnboksförfattaren Barbro Lindgren

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.