Häromdagen trendade Fantomen på Twitter och jag blev illamående, skriver Johan Wanloo.
Häromdagen trendade Fantomen på Twitter och jag blev illamående, skriver Johan Wanloo. Bild: Nicklas Elmrin

Johan Wanloo: Att vara "woke" ingår i Fantomens dna

”Har Fantomen blivit transvestit?” är frågan som gjort att Fantomen trendat på Twitter. Men ska brunhögern kulturkriga får de se till att ha vapen, skriver Johan Wanloo.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

ANNONS
|

Häromdagen trendade Fantomen på Twitter och jag blev illamående. Man kan ju tro att en person som har ett flertal årgångar prydligt sorterade i officiella samlarmappar skulle bli glad över en sådan sak. Men nej. Jag vet hur det går till i sociala medier i allmänhet och på Elon Musks sakta havererande kloakapp i synnerhet. Mycket riktigt. Någon hade plockat upp Fantomen för att använda som ett trubbigt slagträ i kulturkriget. Evelina Hahne, som kandiderade till riksdagen för Alternativ för Sverige, hade sett omslaget till det senaste numret (nr 25-26, 2022) där en kvinnlig Fantomen förekommer och blivit upprörd.

”Har Fantomen blivit transvestit eller vad är det jag bevittnar i matbutiken egentligen” undrade hon.

ANNONS

Inte konstigt att brunhögerns kulturkrigare ser ett öppet mål.

Det är ett hårt liv att vara seriefan. Vi har inte direkt satsat på en vinnande häst. Först var serier något som mest ansågs vara kommersiellt och fördummande. Kommer serier på tal i dag blir gemene man mest förvånade över att de fortfarande existerar. Den där perioden av folklig acceptans och popularitet, som till exempel hårdrock och skräckfilmer åtnjutit, hoppades i seriernas fall över. Inte konstigt att brunhögerns kulturkrigare ser ett öppet mål. Här är en lite löjeväckande företeelse man snabbt och lätt kan hävda har smutsats ner av någon dunkel vänsteragenda. Det blir vinst på walkover. Vem bryr sig om Fantomen?

Seriefans bryr sig. Slapp faktakoll flyger inte i våra ögon. Ska det kulturkrigas får ni se till att ha vapen. Den kvinnliga Fantomen på omslaget är den 17:e Fantomens tvillingsyster Julie. Hon skapades 1969 och har dragit på sig trikåerna ett flertal gånger sedan dess. Men 1969 kanske är för nyss för att räknas som ”Den gamla goda tiden” då seriehjältar inte var ”woke”?

Som tur är finns andra exempel. I den allra första serien med Stålmannen från 1939 stoppar han en kvinnomisshandlare. På omslaget till allra första numret av Captain America från 1941 ger han självaste Adolf Hitler en smocka. Spolar man fram till 1974 slåss Captain America mot en illa dold Nixon inne i Vita Huset. Visst kan man dra upp Fantomens koloniala bagage, men den Fantomen som satt på en tron och lät sig bli dyrkad av infödingar med benknotor i näsan 1936 är en helt annan Fantomen än den som startade en kooperativ livsmedelsbutik i djungeln 1976. Att bekämpa orättvisor och sociala missförhållanden, att vara ”woke” om ni vill, finns i superhjältarnas dna.

ANNONS

Läs mer i GP Kultur:

LÄS MER:Det är inte datorerna som är problemet

LÄS MER:Be inte Gud om ketchup

LÄS MER:Den nykonservativa ungdomsrevolten

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS