Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Bild: TT, Pressbild

"Att vara så extremt sopig är jobbigt"

Komikern Albin Olsson är, tillsammans med två vänner, aktuell med en podd där trion skriver låtar som ska påminna om Håkan Hellström. Arbetet med den har inte varit helt angenämt.

Det känns naturligtvis inte helt nydanande: en podd om Håkan Hellström. Eller ännu värre, en podd om Håkan Hellström som kom till på fyllan.

– Vi var på en sommarfest, och Daniel och Otto spelade massa låtar, de kan verkligen varenda låt i hela jävla världen, och jag gjorde om allt genom att sjunga lite som Håkan Hellström, säger komikern Albin Olsson, en av tre upphovsmakare bakom "Jag vill vara Håkan".

– När vi hade suttit hela natten kläckte någon idén: vi borde göra en podd om detta.

Och nämnda podcast, som alltså heter just "Jag vill vara Håkan", kretsar egentligen bara kring detta enkla, nästan barnsliga tema. Albin Olsson kan låta lite som Håkan, hans vänner Daniel och Otto är kolossalt kompetenta musiker. Tillsammans ska därför de tre skriva låtar som påminner om Hellströms egna, tala om hur arbetet går - och sedan presentera låtarna i podden.

"Det är väldigt långt ifrån att vara en taskig podd"

– Allt det Otto och Daniel gör i studion stämmer, gitarren sitter, allt sitter perfekt - sen kommer jag in, vet inte hur riktigt hur jag ska sjunga och gissar lite, säger Albin.

– Det är ungefär så det har sett ut. Att vara så extremt sopig i jämförelse med två personer som är så jävla bra har faktiskt varit väldigt jobbigt.

Har ämnet Håkan Hellström känts lite uttömt, och svårt att göra nytt?

– Ja.. alltså… kanske lite grann. Detta är nog ändå det minst smala jag någonsin har gjort en podd om. Och man kan nog hitta saker folk inte har tänkt på så mycket runt Håkan, fokusera på saker som inte uppmärksammats. Jag vill också säga: detta är väldigt långt ifrån att vara en taskig podd, det handlar liksom egentligen om att vi alla tycker att han är bra.

Låtarna kommer alltså inte vara parodier?

– Nej, det skulle jag inte säga. Men jag är ju komiker, så jag kommer ju att försöka skriva lite roligt.

Det måste vara en ganska svår, tunn linje?

– Jag har faktiskt känt lite på att skriva grövre texter till låtarna. Och det feta är att: sjunger man grova saker på ett pop-pojkevis så tar det längre tid för det att det känns grovt. Det ska bli kul, att testa hur grovhet fungerar i en fin liten kärlekslåt.

" Sjunger man grova saker på ett poppojkevis så tar det längre tid för det att det känns grovt"

Albin Olsson menar också, det låter nästan som ett hot, att podden inte har något naturligt slut: först har trion för avsikt att skriva låtar som utgår från Håkans tidiga material. Efter detta kan podcasten mycket väl bara fortsätta att mutera ut.

– Jag är nog bäst på att sjunga de senare Håkan-låtarna, egentligen. Så hade vi behövt göra en riktig, riktig panglåt så hade vi fått ta oss ganska långt fram i tiden, säger Albin fundersamt.

Vem hade varit den absolut värsta artisten för dig att göra en sån här podd om?

– Frank Zappa tror jag, han är för konstig, man kan liksom aldrig hitta ett typiskt sound. Zappa sket i allt så mycket, hans musik hörs liksom inte i mitt huvud när jag tänker på honom.

Vad?

"Jag vill vara Håkan" är en podcast av Albin Olsson, Daniel Aldenmark och Otto Niklasson Elmerås. Den handlar om när de startade ett band där de spelar in Håkan Hellström-låtar som de gjort alldeles själva.

Avsnitt 1, som är 49 minuter långt, finns nu ute på Acast.

Vem?

Albin Olsson är komiker och poddare, känd från bland annat "Specialisterna", som han gör tillsammans med Simon Gärdenfors och Anton Magnusson, samt podcasten "80 väldigt goda mackor" med David Sundin.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.