Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

En pensionär i riskgruppen äldre är ute på promenad med rullatorn. Bild: Fredrik Sandberg/TT
En pensionär i riskgruppen äldre är ute på promenad med rullatorn. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Björn Werner: Att hänga ut pensionärer stoppar inte virus

SVT-klipp på solälskande äldre väcker ilska – men det är ett TV-inslag som slår fel:
"Vad som var tänkt att vara en illustration av läget i landet blir till ett inslag där enskilda hängs ut".

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

LÄS MER: Att göra äldre till syndabockar är livsfarligt

Den börjar bli en van tv-bild, pensionären som mot både Anders Tegnell och Kungens allra starkaste order ändå strövat ut på stan för att köpa lite mat. Eller ta sig en bulle. Eller något annat samhällsvådligt och dödsföraktande. Reaktionerna är också väntade: en blandning av raseri och skrattsalvor på sociala medier.

Frågan är dock vad som är värst för samhället. Öar av individuell bångstyrighet – eller journalister som rusar ut för att ställa enskilda flanörer till svars för att de inte fullt ut följer det sunda förnuftets väg, till folkets jubel. Jag lutar mot det senare.

För när allt är över kommer det viktiga inte bara vara hur var och en agerade – utan hur vi som samhälle betedde oss. Den svenska vägen är att ta sig an utmaningen gemensamt, inte med statligt våld utan genom en måttfull rimlighet där vi alla inom begränsade ramar kan leva ett någorlunda normalt liv. Facit efteråt blir då inte bara antalet sjuka, utan också hur vi som grupp tog oss igenom krisen – med empati eller människoförakt?

Vad som var tänkt att vara en illustration av läget i landet blir till ett inslag där enskilda hängs ut för att stå till svars för att de tagit en nypa frisk luft.

Saken blir inte bättre av de medier som är i framkant för att skandalisera enskilda är public service, först genom P3:s famösa inslag från Östermalms saluhall med ålköpande damer, nu genom SVT som tagit sig ner till Kungsträdgården för att filma grånade äldre som trotsigt vilar på en parkbänk.

Det är säkert inte med flit. Att SVT lyfter fram pensionärer som lockbete till ett inslag som i rättvisans namn faktiskt också inkluderade vårglada stockholmare i andra åldrar har nog sin förklaring. Säkert är det bara en olycklig kombination av rutinmässig ”mannen på gatan”-journalistik som plötsligt fått oanad aktualitet. Lägg till de klicklystna redaktörer som ser det explosiva i enstaka provocerande uttalanden och en allmänhet som genom social isolering nu är mer digitaliserad än någonsin – och saken är biff.

Medvetet eller inte: effekten är ändå densamma. Vad som var tänkt att vara en illustration av läget i landet blir till ett inslag där enskilda hängs ut för att stå till svars för att de tagit en nypa frisk luft. Det är inte ett värdigt sätt att bekämpa virus.