Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Under förtalsrättegången mot Ann-Sofie Hermansson vittnade Magnus Sandelin, Johan Lundberg och Magnus Ranstorp som sakkunniga vittnen för försvarets sida. Bild: Anders Ylander
Under förtalsrättegången mot Ann-Sofie Hermansson vittnade Magnus Sandelin, Johan Lundberg och Magnus Ranstorp som sakkunniga vittnen för försvarets sida. Bild: Anders Ylander

Magnus Sandelin: Att den radikala islamismen skulle vara ett hjärnspöke får stå för America Vera-Zavala

Dokus ansvariga utgivare Magnus Sandelin ger replik på krönikan "Jag är på jakt efter vanliga muslimer" (GP 5/2) efter vittnesmålet i förtalsrättegången mot Ann-Sofie Hermansson.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

America Vera-Zavala är föraktfull i tonen (GP 5/2) när hon redogör för sin bild av mitt och två andra sakkunnigas vittnesmål i förtalsmålet mot Ann-Sofie Hermansson förra veckan. Enligt Zavala jagar vi spöken när vi vittnar om radikalislamistiska miljöer i Sverige, och hon gör en liknelse mellan oss och 1980-talsfilmen "Ghostbusters".

Att den radikala islamismen skulle vara ett hjärnspöke får dock stå för henne. De allra flesta håller nog med om att den är ett gift som skördar otaliga offer i världen varje år, inte minst muslimer.

Att den radikala islamismen skulle vara ett hjärnspöke får dock stå för henne. De allra flesta håller nog med om att den är ett gift som skördar otaliga offer i världen varje år, inte minst muslimer, och där även personer från Sverige och Göteborg aktivt deltagit i mördande och andra grova övergrepp.

LÄS MER: Jag är på jakt efter vanliga muslimer

Göteborg har på många sätt varit ett centrum i Sverige för radikalisering och rekrytering till Islamiska staten och liknande grupper. Mycket av den verksamheten har ägt rum kring en organisation, Sveriges Förenade Muslimer, som en av de målsägande kvinnorna i förtalsmålet tidigare varit anställd hos. I den organisationen var även IS-terroristen Michael Skråmo samt den tidigare huvudmannen för nu stängda Vetenskapsskolan, en av de islamister som efter Säkerhetspolisens initiativ förra året omhändertogs och sedan fick ett utvisningsbeslut, aktiva.

Bland annat detta berättade jag under rättegången, och om det kan man naturligtvis raljera som Zavala gör. Hon har de senaste åren tagit till sin uppgift att försöka normalisera islamistisk aktivism i Sverige. Det gjorde hon till exempel när hon 2017 som regissör upplät Dramatens scen åt en aktivist inom den svenska islamistmiljön, en person som även han har jobbat åt organisationen Sveriges Förenade Muslimer.

LÄS MER: Röster inifrån Vetenskapsskolan: Judehat, censur och bönetvång

Zavala verkar anse att det var fel av oss sakkunnigvittnen att under rättegången påtala att endast en minoritet muslimer bekänner sig till de mer extrema inriktningarna inom islam. De två radikala ”muslimska” organisationer som de målsägande kvinnorna är eller varit aktiva inom är inte representativa för majoriteten ”muslimer” i Sverige, det var en del av vår poäng.

Jag är övertygad om att ökade kunskaper om olika inriktningar inom islam motverkar fördomar, intolerans och generaliseringar.

Jag är övertygad om att ökade kunskaper om olika inriktningar inom islam motverkar fördomar, intolerans och generaliseringar. Att däremot kollektivisera och göra ”muslimer” till en homogen grupp som kan ”representeras” av olika personer skapar grogrund för just fördomar och hat.

LÄS MER: Domaren Mats Hagelin: "En udda rättegång, men intressant"

När America Vera-Zavala i ett offentligt facebookinlägg förra hösten kallade mig för ”galning” och påstod att jag skulle vara ”mot muslimer” var jag noga med att påpeka att jag aldrig har pekat ut vare sig islam eller muslimer, och det som exempelvis stiftelsen Doku, som hon nämner i sin senaste text, granskar är en ideologi som kallas för jihadism eller går under det vedertagna begreppet ”våldsbejakande islamism”.

Det tål att upprepas. Den här frågan är alldeles för viktig för att låta America Vera-Zavalas raljerande stå oemotsagt.

Magnus Sandelin är ansvarig utgivare, stiftelsen Doku.