Michael Chapman blev 80 år gammal.
Michael Chapman blev 80 år gammal. Bild: Pressbild

Artisten Michael Chapman är död – 80 år gammal

Folk singer-songwritern Michael Chapman har gått ur tiden. Chapman beskrevs som före sin tid och släppte över 40 studioalbum som inspirerade band som bland annat Sonic Youth, Elton John och David Bowie. Han hyllas nu i sociala medier av andra artister och personer i sin närhet.

ANNONS
|

Michael Chapman föddes 1941 i staden Leeds i Storbritannien. Han släppte sin första skiva ”Rainmaker” 1969 och har sedan dess släppt över 40 studioalbum. Under lördagen publicerades ett Instagraminlägg på artistens sida som bekräftade att Chapman gått ur tiden.

”Låt oss höja ett glas eller två till en gentleman, en musiker, en make, en naturkraft, en legend och den mest fullt kvalificerade överlevaren”, skriver hans familj på Instagram.

Ingen dödsorsak är ännu bekräftad, men i inlägget kan man läsa att artisten dog i sitt hem. Michael Chapman utforskade framför allt så kallad Roots-musik. Det vill säga folk och blues i både akustisk och elektrisk tappning. Han beskrivs som högst inflytelserik samt före sin tid, och hyllas nu i sociala medier. Bland annat av Sonic Youths gitarrist Thurston Moore som i en artikel i The Guardian beskrivit Chapman som anledningen till att hans band bildades från första början.

ANNONS

Även singer-songwritern Steve Gunn, som producerade Chapmans sista skiva ”True North”, berättade för The Guardian att Chapmans skivor under 70-talet var ”så före sin tid”. Efter nyheten om Chapmans bortgång twittrade artisten en bild på sig själv tillsammans med Michael Chapman.

Även Yo La Tengo, DJ Marc Riley från BBC Radio 6 Music, gitarristerna Chris Forsyth och Ryley Walker samt TV-personligheten Danny Baker har under dagen hyllat Chapman på sociala medier.

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS