Arne Lernhag (M) lämnar ordförandeposten – efter porrflikstabben

Arne Lernhag (M) avgår från sitt uppdrag för Göteborgsoperan. Det sedan han råkat dela en skärmdump där fliken ”Tiny teens love hard fucking” syntes.
– Jag skäms för det och jag tycker att det är pinsamt, säger den moderate toppolitikern till GP.

ANNONS
|

Den moderata toppolitikern Arne Lernhag (M) väljer att lämna sitt uppdrag som ordförande för Göteborgsoperan. Det sker sedan GP ringt och ställt frågor om en skärmdump där en flik med texten ”Tiny teens love hard fucking” syns. En bild som kommit att debatteras i sociala medier.

– Jag förstår att detta skadar förtroendet för mig som politiker och riskerar att skada förtroendet för Moderaterna och Göteborgsoperan, säger politikern som även bland annat är ledamot i regionfullmäktige.

Bakgrunden till händelseförloppet är en politisk diskussion på Facebook under torsdagen. Ett åsiktsmässigt påhopp från en meningsmotståndare fick Arne Lernhag (M) att reagera. Snart var han djupt inne i ett detaljerat resonemang om kärnkraftverk och korrosionsskador. Samtidigt väckte hans inlägg snabbt uppmärksamhet av ett helt annat skäl.

ANNONS

Bokmässans Frida Edman delade bilden på nytt

I en nu raderad post i Facebook-tråden skärmdumpar Lernhag ett ställningstagande från konstitutionsutskottet. Till vänster på skärmdumpen syns samtidigt en flik till en porrsajt. Skärmdumpen är daterad 8 september, det vill säga tre dagar innan riksdagsvalet.

Fliken har väckt reaktioner. Bokmässans ansvariga Frida Edman återskapade exempelvis Lernhags raderade post och lade ut den igen i tråden där hon skriver: ”Arne verkar inte ha tid att svara nu. Men nästa diskussion som tas med honom bör kanske handla om feminism och kvinnosyn.”

När GP når Arne Lernhag medger han att han har varit inne på porrsajten. Han raderade posten ”för att han skämdes”.

Den heter ”Tiny teens love hard fucking”?

– Ja.

Du var i egenskap av politiker inne i en seriös politisk diskussion. Tycker du att du har hållit isär din yrkesroll och privata roll i det här läget?

– Ja, säger han och motiverar sitt svar med att han surfade på sin privata ipad.

Ser du att det ändå på något sätt skulle kunna skada din trovärdighet som politiker?

– Ja, jag ska sluta som politiker nu. Jag lägger av här till hösten så att ... det är någon månad kvar med den trovärdigheten i så fall. Men det får väl andra göra en bedömning av.

ANNONS

Den här Facebook-tråden får uppmärksamhet tre dagar innan riksdagsvalet. Vad tänker du kring den tajmingen?

– Ja, den är väl inte så bra. Men som sagt jag kandiderar inte till någonting överhuvudtaget. Så för min del så är det ju mer personligt i så fall än politiskt så ... Jag lägger av som politiker nu.

Tidigare kommunstyrelseordförande i Öckerö

Arne Lernhag var tidigare ordförande för kommunstyrelsen i Öckerö. I dag är han ledamot i regionfullmäktige och ordförande för regionens arvodesberedning. Sedan 2019 är han också ordförande för Göteborgsoperan, och ledamot i dess bolagsstyrelse.

Att just Bokmässans ansvariga Frida Edman kommenterat hans porrsurfande kommenterar Arne Lernhag så här:

– Alltså du behöver inte dra ut på det längre. Jag skäms för det och jag tycker att det är pinsamt.

Ombedd att resonera kring faktumet att han som aktiv politiker med förtroendeuppdrag är inne på en sida med fliktexten ”Tiny teens love hard fucking” svarar han:

– Det är väl många som är inne på sådana sajter och det ja ... vad ska jag säga? Jag har gjort det och den fliken var kvar. Det finns inget att förneka med det. Så var det ju.

Johnny Magnusson (M): ”Ytterst olämpligt”

Christina Björklund, vd för Göteborgsoperan, har just haft möte med Arne Lernhag inför ett styrelsemöte när GP når henne.

ANNONS

– Jag hade ingen aning om det här, och kan därför inte kommentera det på stående fot, säger hon.

– Men till sin natur är det mer av en ägarfråga.

Operan är regionägd och Johnny Magnusson (M) är ordförande för regionstyrelsen.

– Jag har inte hört eller sett något om detta, men det var ju ytterst olämpligt, säger han när han får höra om Arne Lernhags porrsurfande.

Tror du att ordförandens beteende kan skada operans anseende?

– Nej det tror jag inte, men det är ändå olämpligt att göra så. Det är något som valberedningen nu får ta med sig efter valet, och så får de väl dra sina egna slutsatser kring det.

Efter GP:s samtal med Arne Lernhag och Johnny Magnusson ringer Niklas Claesson (M), chefsombudsman för Västra Götaland upp.

– Jag har pratat med Arne och han kommer omgående att lämna sitt uppdrag som ordförande för Göteborgsoperan, säger han.

Arne Lernhag

Är: 67 år

Yrke: Moderat politiker, tidigare ordförande för kommunstyrelsen i Öckerö. Är i dag ledamot i regionfullmäktige. Har även uppdrag i Västra Götalandsregionen där han är ordförande för arvodesberedningen. Är sedan 2019 även ordförande för Göteborgs Operan, och ledamot i dess bolagsstyrelse.

Bor: I lägenhet i Önnered

Relationsstatus: Gift

Anmäl dig till vårt nyhetbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS