Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Interiör från Hedengrens bokhandel vid Stureplan. Bild: Hasse Holmberg/TT
Interiör från Hedengrens bokhandel vid Stureplan. Bild: Hasse Holmberg/TT

Anrika bokhandeln flyttar från Stureplan – efter 120 år

I 120 år har Hedengrens bokhandel huserat vid Stureplan i Stockholm, men nu är det slut med det. Den anrika affären tvingas flytta på grund av ombyggnad i Sturegallerian.
”Det känns som en era som går i graven” skriver stammisen Alex Schulman till GP.

Ett stort mål för bokälskare på besök i Stockholm är den klassiska bokhandeln Hedengrens. Men snart går det inte längre att besöka den populära affären på Stureplan.

Bokhandeln, som legat på samma plats i 120 år, tvingas flytta till Grev Ture-gatan, på grund av ombyggnationer i Sturegallerian.

– Vi hamnar på baksidan av Stureplan kan man säga. Tanken är att vi ska vara invigda i den nya lokalen 1 april, säger Magnus Pusch på Hedengrens.

– Så nu blir det sista bokrean på Stureplan, efter 120 år.

Hedengrens har många stammisar, som till exempel Fredrik Wikingsson och Alex Schulman, som går dit någon gång i veckan.

”Det känns som en era som går i graven, men det är väl heller inte hela världen, givet att de flyttar, vadå, några meter” skriver Alex Schulman till GP.

”Jag har alltid valt Hedengrens för de andra, om det har gått. Det är en riktig bokhandel, där de inte bara har de senaste titlarna. Hitsen finns på markplanet, men en trappa ner kan man hitta allt möjligt, saker man inte trodde fanns kvar i tryck. Om man plingar på en klocka kommer personalen fram ur gömmorna och hjälper till. De är alltid kunniga, men aldrig insmickrande. Om de är på dåligt humör någon dag får man hitta boken själv” fortsätter han.

LÄS MER: Frankrikes bokhandlare protesterar mot nedstängningar

LÄS MER: Recension: ”Det vackra och det fula” av Axel Winqvist

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.