Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Annika Sjöös tre danstips till Janne Josefsson

Annika Sjöö har vunnit guld, silver och brons i ”Let’s dance”. Hon vet vad hon pratar om – och hur man gör för att gå vidare i tävlingen.
– Vad som än händer, fortsätt att le. Alla kan göra fel och tappa dansen men strunt samma. Se glad ut ändå!

TV4:s populära flaggskepp ”Let’s dance” har rullat i rutan sedan 2006. Under 15 säsonger har flera duktiga amatördansare blommat upp, men vi har också fått se några riktiga kylskåp hasa runt på dansgolvet.

Charmen med programmet är ju dock att personer som kanske inte begåvats med ett överflöd av takt och grace ändå kan bli uppskattade för sin insats och gå långt i programmet (tänk Lasse Brandeby 2007 och Willy Björkman 2010).

– Det är ju själva grundidén med ”Let’s dance”, att var och en ska bedömas utifrån sina egna förutsättningar. Det är egentligen inte den som dansar bäst rent tekniskt som ska belönas utan den som utvecklas mest, säger den före detta proffsdansaren Annika Sjöö.

Annika Sjöö tog silver redan 2007 i ”Let’s dance”

Hon satt hemma i Göteborg och såg första upplagan av ”Let’s dance” där flera av hennes gamla kollegor och danskompisar medverkade – och fastnade fullständigt.

– Jag ville också vara med! Så fort första säsongen var slut kontaktade jag produktionsbolaget och sade att om det skulle bli ännu en säsong så ville jag hemskt gärna vara med.

LÄS MER: Här är alla deltagare i ”Mästarnas mästare” 2021

Det fick hon också. Efter en lyckad audition parades Annika Sjöö ihop med Tobias Blom, mer känd som ”Tobbe trollkarl”, och gick hela vägen till final. Där fick de dock se sig slagna av brottaren Martin Lidberg och Cecilia Ehrling.

Annika Sjöös imponerande medaljrad i ”Let’s dance”

Ett år senare upprepade sig historien. Tillsammans med speedwaykungen Tony Rickardsson finaltävlade hon mot kock-Tina och Tobias Karlsson – och föll på mållinjen även där.

Men skam den som ger sig. Året efter dansade Annika Sjöö med Magnus Samuelsson från Kisa, då känd som världens starkaste man, och tillsammans lyckades de slå Laila Bagge och Tobias Wallin i finalen 2009.

LÄS MER: Så bra är Lotta Lundgrens och Erik Haags nya program

– Magnus hade ju inte de bästa förutsättningarna med tanke på att han är så stor, men tittarna tyckte verkligen om honom och han utvecklades som dansare varje vecka. Och belönades för det. För alla såg ju att Laila Bagge egentligen var den bättre dansaren.

Annika Sjöös favoriter i ”Let’s dance”

  1. Anton Hysen ”My god alltså ... Anton, där pratar vi om någon som kan dansa på riktigt. Han bara kom in där med sin samba och sina höfter och sina ben och bara var så himla bra. En fotbollsspelare?! Man tror ju att de är superstela.”
  2. Jonas Björkman – ”Han gjorde en riktig resa under programseriens gång och visade upp en enorm utveckling. Jag minns speciellt en rumba där han bara exploderade.”
  3. Elisabet Höglund – ”Hon var med 2009 när jag och Magnus vann och var så himla härlig. Hon bjöd verkligen på sig själv och hade en så befriande självdistans.”

Det blev också Annika Sjöös farväl till jobbet som husdansare i ”Let’s dance”. Året efter födde hon barn och har sedan dess betraktat programmet på avstånd, frånsett den tillfälliga återföreningen med Magnus Samuelsson under jubileumssäsongen 2015 då dansparet slutade trea.

Annika Sjöö tror på Carola och Michel Tornéus i ”Let’s dance”

– Jag känner mig rätt nöjd med att följa "Let’s dance” från tv-soffan och brukar titta ihop med min son. Det är ett väldigt bra underhållningsprogram.

Sitter du och suckar åt deltagarnas prestationer?

– (skratt) Nej då, jag sitter inte och letar fel. Det är klart att jag noterar saker som andra kanske inte lägger märke till, takt och fotteknik till exempel, men jag brukar mest luta mig tillbaks och njuta av programmet. Och kanske messa lite med min bästa kompis som också är dansare.

Vad tänker du om årets säsong?

– Jag vet att Tobias Karlsson är en väldigt omtyckt dansare och tillsammans med honom kommer Carola att gå väldigt långt. Jag tror också på den före detta längdhopparen Michel Tornéus, han gjorde ett så himla fint intryck i ”Mästarnas mästare”, säger Annika Sjöö.

LÄS MER: Netflix dolda pärlor – 20 glömda serier du måste se

Janne Josefsson då, startfältets 68-årige ålderman?

– Jag tror att Janne går in för det här och kan komma att överraska. Det är såklart en fördel med stark grundfysik och bra flås, men den som vill segra i ”Let’s dance” måste först vinna publikens hjärtan.

Annika Sjöös tre tips till Janne Josefsson

  1. ”Lyssna och lita på din dansfröken. Hon kan det här.”
  2. ”Vad som än händer, fortsätt att le. Alla kan göra fel och tappa dansen men strunt samma. Se glad ut ändå!”
  3. ”Ha kul! Det kommer veckor som är roliga och veckor som känns extra tunga, men det gäller att hela tiden gå in med rätt inställning: detta är roligt!”

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.