Annie Ernaux får Nobelpriset i litteratur 2022

Det blir den franska författaren Annie Ernaux som får Nobelpriset i litteratur 2022. När Svenska akademiens ständige sekreterare Mats Malm presenterade pristagaren hade hon själv inte hunnit få beskedet.

ANNONS

"För det mod och den kliniska skärpa varmed hon avtäcker det personliga minnets rötter, främlingskap och kollektiva ramar", lyder Svenska akademiens motivering. Prissumman är på tio miljoner kronor och prisceremonin hålls den 10 december.

Svenska akademien hade själva inte lyckats nå Ernaux innan priset tillkännagavs. I stället fick hon beskedet av en reporter på nyhetsbyrån TT.

— Nej! Verkligen? Jag är väldigt förvånad, är du säker på att jag har fått det?Jag arbetade i morse och telefonen har ringt hela tiden men jag har inte svarat, säger hon till TT:s reporter och lägger till:

— Jag hör att det ringer hela tiden nu.

ANNONS

Den franska författaren och litteraturprofessorn Annie Ernaux föddes i Normandie 1940. Hon debuterade 1974 med ”Les Armoires vides”, en självbiografisk roman, och genombrottet kom 1984 med ”La place”. Totalt har hon gett ut 23 titlar. Hennes ”En flickas memoarer” kom ut i svensk översättning förra året.

Genombrottsromanen bra start

Akademiledamoten Ellen Mattsson fick upp ögonen för Annie Ernauxs författarskap först på senare år:

– Jag läste henne på 1980-talet, men då kände jag mig lite skeptisk och förstod mig inte på den extrema enkelheten som finns hos henne. När jag återvänt i vuxen ålder har jag verkligen blivit drabbad av henne. Hon är en otroligt ärlig författare som hela tiden försöker komma så nära sanningen som möjligt, när hon tittar på sin uppväxtmiljö och sin bakgrund. Ärlighet är det många som pratar om, men det är få som praktiserar på det sätt som hon gör i litteraturen.

För den som inte läst något av Annie Ernaux tidigare tycker Ellen Mattson att ”Min far” från 1984, som blev genombrottet för Ernaux, är en bra ingång.

– Där skriver hon om klassresan och att man sviker det man kommer ifrån när man ger sig ut och söker något större. Det är som att det är ett slags sår i hennes författarskap, och att allting kommer ur den upplevelsen.

ANNONS

Skriver om kvinnor

Akademiledamoten Jila Mossaed är mycket nöjd med årets val av pristagare. Hon jämför att läsa Annie Ernaux med att kliva in i ett varmt rum, ett ”språkets rum”.

– Hon öppnar alla sina rum för läsaren och visar utan blygsel sig själv och sina närmaste. Sin mor, sin far, sina släktingar, vänner, älskare, grannar. Hon avslöjar allt – utan att fördumma eller förenkla något.

Ernauxs sätt att skriva om kvinnors erfarenheter är av avgörande betydelse, menar Jila Mossaed.

– Särskilt hennes bok om abort, ”Omständigheter”, är väldigt stark och viktig. Inte minst som situationen ser ut just nu – både i USA och i Sverige. Det är kanske inga djupa filosofiska romaner hon skriver, men ändå väldigt kloka böcker om samhället. Hennes språk är väldigt speciellt, präglat av enkelhet, nästan lite journalistiskt. Som läsare litar du på vad hon säger, hon är mästerlig i det avseendet.

Åsa Arping är professor i litteraturvetenskap vid Göteborgs universitet. Även hon tycker att Annie Ernaux är ett bra val.

– Hon förhåller sig på ett intressant sätt till det självbiografiska paradigm vi är inne i nu. Autofiktion omnämns ibland fördomsfullt som något kvinnligt, kletigt, jag-centrerat, smalt och trångt. Men Annie Ernaux är osentimental och skriver så spartanskt om sina upplevelser att det är läsaren själv som får stå för känslorna.

ANNONS

Som författare har hon bidragit till insikten att det går att skriva självbiografiskt på många olika sätt, menar Åsa Arping.

– Det franska utbildningssystemet är också ganska elitistiskt – så det är lite av en sensation att Ernaux har lyckats pricka av att vara både kvinna och klassresenär. Det är inte så vanligt inom den franska litteraturen.

GP:s kritiker Mikaela Blomqvist, som kommenterade nobelpriset från GP:s studio, erkänner att Ernaux inte är någon personlig favorit.

– Hon har en väldigt sociologisk syn i sitt skrivande. Hennes språk är rakt och sakligt, och uppskattas av många läsare, säger hon.

”Metoo-berättelse innan begreppet fanns”

Annie Ernaux har nämnts av flera som spekulerat kring årets pristagare. Utanför Norstedts, Ernauxs svenska förlag som hittills gett ut fem av hennes böcker, piskade de starka vindbyarna upp vita gäss på Riddarfjärden samtidigt som man samlades i ”Bergman-rummet” och firade i bubbel. Annie Ernauxs förläggare Lisa Lindberg hade visserligen valt sin kläder med omsorg på morgonen men utan att riktigt våga tänka tanken att.... ”kanske händer det i dag...”

— Inte fullt ut i alla fall. Men jag har hoppats. Det var överväldigande när beskedet kom och ännu har jag inte hunnit riktigt ta in det. Jag är jätteglad och stolt, säger hon till GP.

ANNONS

GP:s idé och kritik-redaktör Sanna Samuelsson beskriver valet av pristagare som en ”feministisk seger”. Håller du med om det?

— Ja, det är det ju absolut. Utan att bokstavligen ha stått på barrikaderna är Ernaux i allra högsta grad en feministisk författare. Hon har skrivit om tabubelagda kvinnoämnen länge, länge. Aborträtten är ett exempel men hon har även skrivit om ett övergrepp som hon utsattes för. Det var en metoo-berättelse innan begreppet ens fanns, säger Lisa Lindberg.

Nobelpriset i litteratur 2022 går till den franska författaren Annie Ernaux. Den svenska förläggaren Lisa Lindberg (till höger) skålar och firar priset på Norstedts förlag.
Nobelpriset i litteratur 2022 går till den franska författaren Annie Ernaux. Den svenska förläggaren Lisa Lindberg (till höger) skålar och firar priset på Norstedts förlag. Bild: Claudio Bresciani/TT

I Sverige har tre av Ernauxs senaste böcker, "Åren", "En flickas memoarer" och "Omständigheter", översatts av Maria Björkman. Hon låter närmast euforisk när GP når henne strax efter tillkännagivandet från Mats Malm, Svenska Akademiens ständige sekreterare.

Vad skulle du säga utmärker hennes författarskap?

– Hon skriver på ett sätt väldigt kyligt, men ändå personligt. På så sätt lyckas hon göra sina personliga erfarenheter mer allmängiltiga. Hon är väldigt fascinerande som författare. Många kan nog, som sagt, uppfatta henne som kylig på ytan – men där under döljer sig mycket som kan få en effekt på läsarna. Det är nog det hon eftersträvar också, säger Maria Björkman.

LÄS MER:Jakten på en Nobelpristagare

LÄS MER:Trio tilldelas årets Nobelpris i kemi

LÄS MER:Nobelpriset i fysik tilldelas trio

LÄS MER:"Jag trodde att det var ett skämt"

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS