Anna-Lena Laurén, korrespondent för DN, tvingas lämna Ryssland.
Anna-Lena Laurén, korrespondent för DN, tvingas lämna Ryssland. Bild: DN

Anna-Lena Laurén tvingas lämna Ryssland

Anna-Lena Laurén, korrespondent för bland andra DN, tvingas lämna Ryssland efter 16 år, rapporterar tidningen. Laurén var den sista svenska korrespondenten som bodde permanent i landet.
– Jag tänkte att jag är kvar tills jag blir utkastad och nu är jag utkastad, säger Anna-Lena Laurén till GP.

ANNONS
|

Anna-Lena Laurén flyttade till Ryssland för första gången 2006 och har därifrån rapporterat för såväl DN och Svenska dagbladet som finska Hufvudstadsbladet och Yle. I våras lämnade hon landet efter att ryska ambassaden i Stockholm anklagat henne för att sprida lögner om Rysslands utrikesminister.

– Det var väldigt obehagligt, säger Anna-Lena Laurén när GP når henne på telefon.

Hon påpekar att det visserligen tillhört standarden att Ryssland svartmålat journalister de senaste åren. Men när landet anföll Ukraina infördes också nya lagar och även utländska journalister kunde fängslas om de spridit så kallad ”fejk” om ryska myndigheter och armén.

– Eftersom den här lagen nu finns så kände jag ett stort obehag och bestämde samma kväll med mina chefer att vi skulle flyga till Helsingfors nästa dag.

ANNONS

Laurén: Ryssland blir mer och mer av ett monster

Sedan dess har hon inte återvänt och har, likt många andra utländska journalister, inte fått någon ny ackreditering. Enligt en ny lag i Ryssland måste journalister utifrån förnya sin ackreditering var tredje månad i stället för en gång per år.

Hur kommer det sig att du var kvar så pass länge?

– Jag ville göra mitt jobb. Jag visste att jag kommer ändå bli utkastad och då ska man vara kvar så länge som möjligt. Jag hatar ordet unik men det är ju ändå en unik tid, tyvärr på ett väldigt dåligt sätt. Men att följa med på plats när ett land övergår från halvdiktatur till en riktig diktatur, och ett land som man känner väldigt bra... Då ville jag vara med och rapportera om det på plats så länge det gick. Jag tänkte att jag är kvar tills jag blir utkastad, och nu är jag utkastad.

Hon tror att bilden av Ryssland kommer försämras ännu mer utan utländska journalister på plats i landet.

– Ryssland blir mer och mer av ett monster ju färre journalister som rapporterar inifrån. Men samtidigt, för dem spelar det ingen roll att imagen försämras. Den är ju redan totalt förstörd.

ANNONS

Anna-Lena Laurén kommer fortsätta att rapportera om landet, men utan att vara på plats. Hon tror ändå att hon någon gång kommer återvända dit.

– Ryssland är känt för att förändras väldigt snabbt. Jag vet ju inte om det hinner ske under min livstid men jag är ganska säker på det. Så jag skulle hålla det som sannolikt att jag kan åka tillbaka i något skede. Men det behöver inte bli så, säger hon.

LÄS MER:Recension: ”Sommar i P1” med Bert Sundström

LÄS MER:Göteborgs hamn har använts för att fylla Putins krigskassa

LÄS MER:Norska fiskare vägrar vika sig för ryska flottan

ANNONS