Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Anna Greta Wides dikter gjuts in på Göteborgs brunnslock

Tre ton. Det är den ungefärliga sammanlagda matchvikten för Sveriges bokstavligen tyngsta litterära utmärkelse. På måndagen syntes de första spåren i Göteborgs av Anna Greta Wides utnämning till årets brunnslockspoet.

Exakt klockan 12.30 slamrade det till i trottoaren i hörnet av Djurgårdsgatan och Allmänna vägen, ett par hundra meter från den plats där Anna Greta Wide en gång bodde. Därmed satt ett brunnslock i trottoaren. Detta brunnslock är bara skenbart likt alla andra göteborgska brunnslock.

I locket är några rader poesi ingjutet.

En liten, men Coronasäker folksamling hade samlats för att se det första brunnslocket läggas på plats.

LÄS MER: Göteborgs nya brunnslock – nu med dikter

Jens Thoms Ivarsson, som är konstnärlig ledare för projektet Rain Gothenburg, berättar att det egentligen är ett avsteg med Anna Greta Wide. Den ursprungliga tanken var att enbart använda sig av brunnslockspoeter som är i livet. Förra årets brunnslockspoet var Lina Ekdahl.

– Men det var omöjligt att ta sig förbi Anna Greta Wide i år, säger Jens Thomas Ivarssson. Återupptäckten av henne är ju en så stor händelse.

Ja, trots att Wide föddes 1920 och avled redan 1965 är hon högaktuell, mycket tack vare ett litterärt pionjär- och detektivarbete av Litteraturbankens Dick Claésson. Han har under de senaste åren inventerat Wides litterära kvarlåtenskap och gjort sensationella fynd. I en kvarlämnad resväska fanns massor av outgivna dikter i manuskript. Under hösten har Wides posthumt kraftigt utvidgade samlade verk getts ut i två volymer.

Det är en av dessa tidigare okända dikter som sprids via göteborgska brunnslock:

Dag av gråhet och värme,

eftertanke och väntan.

Kväll av väta och ljumhet,

smeklust, gråtlust och sömnlust.

Natt som svallar och strömmar.

Natt av andlösa drömmar.

Hittills har femtio lock med detta citat gjutits. De varierar en smula i tjocklek. De tyngsta väger 63 kilo. Driftteknikerna på Kretslopp och vatten ska placera ut locken med omsorg. Inte alla brunnslock finns på platser som lämpar sig för läsning. Den perfekta platsen är en trottoar eller ett torg med många fotgängare. Med lite tur kan citatet av Anna Greta Wide färga stadsbilden i åtminstone hundra år. Hennes släkt, som också hade några representanter på plats vid brunnslockläggningen, har också förvissat sig om att ett lock kommer att placeras i närheten av Wides grav.

LÄS MER: Recension: Anna Greta Wides samlade dikter

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.