Daniel Johnston under konsert 2012.
Daniel Johnston under konsert 2012. Bild: Wikipedia Commons

Amerikansk kultartist död

Den amerikanske musikern och undergroundikonen Daniel Johnston är död, uppger hans tidigare manager för The Austin Chronicle.

ANNONS
|

Daniel Johnston växte upp i Kalifornien men flyttade senare till Austin, Texas, där han gjorde sig ett namn i stadens musikliv under tidigt 1980-tal. Han är i efterhand kanske mest känd för skivan "Hi, how are you" från 1983, som blev brett populariserad efter att Kurt Cobain fotograferats bärandes en t-shirt med dess omslag.

Musiken spelades ofta in hemma på kassettband med låg ljudkvalitet, och kom att starkt influera 1980- och 90-talens alternativa rock- och indiescen i USA.

Senare delen av hans liv kom att präglas av hans bipolära sjukdom och han tillbringade långa perioder på olika institutioner, något fansen också kunde ta del av i dokumentären "The Devil and Daniel Johnston" från 2005.

ANNONS

Skivsläppen blev med åren allt mindre frekventa. Hans fortsatte dock att turnera, och spelade på Pustervik 2013.

Hans tidigare manager Jeff Tartakov uppger för The Austin Chronicle att Daniel Johnston avled på tisdagskvällen efter en hjärtattack.

Han blev 58 år gammal.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS