Negin Khpalwak, Anita Alami i Zohra tillsammans med Timor Sultani i Dream Orchestra. "De är fantastiska, de har bara spelat några år och ändå är de så duktiga på att spela", säger Negin Khpalwak berömmande om Dream Orchestra.
Negin Khpalwak, Anita Alami i Zohra tillsammans med Timor Sultani i Dream Orchestra. "De är fantastiska, de har bara spelat några år och ändå är de så duktiga på att spela", säger Negin Khpalwak berömmande om Dream Orchestra. Bild: Jonas Lindstedt

Afghanistans första orkester för kvinnor möter Dream Orchestra

Efter konsert i Stockholm på fredagen, kom under lördagseftermiddagen orkestern Zohra till Göteborg för att spela med Dream Orchestra. Ett möte speciellt på många sätt. På söndag väntar gemensam konsert.

ANNONS
|

– Jag ser dem!

En av medlemmarna i Dream Orchestra ropar ut till de andra i orkestern; gästerna är på gång in i Betlehemskyrkan.

Förväntan hänger i luften, dirigent och El Sistemas Sveriges musikaliska ledare Ron Davis Alvarez förbereder sina ungdomar för mötet med besökarna.

Gästerna är heller inte vilka som helst. Zohra är Afghanistans första kvinnliga orkester, vilket röner uppmärksamhet inte minst för att musik varit förbjudet under decennier av talibanstyre i deras hemland, och särskilt flickor har hållits långt bort från studier i musik. Zohra består av 25 unga kvinnor och grundades 2015 på Anim, Afghanistan national institute of music, som fick Polarpriset 2018.

ANNONS

Hat och hot

Dirigerar i Zohra gör Negin Khpalwak, 22 år från Kunarprovinsen, som är den första kvinnliga dirigenten i landets historia. Att satsa på musik är ett val hon fått utstå både hat och hot för, också från sin egen hemby och från släktingar.

– Jag har fått höra att jag drar skam över familjen som valt musiken. Men min pappa har stöttat mig och mina val, han har sagt "det är ditt liv och dina val", berättar Negin Khpalwak.

Zohra ser sig som ambassadörer för att förändra omvärldens bild av Afghanistan.

– Det betyder mycket för oss att komma till Sverige och till andra länder. Vi vill visa det vackra med vårt land och vår kultur. Människor tänker på krig, på bomber, när de hör Afghanistan, men det finns så mycket mer, ett modigt folk, modiga kvinnor. Vi vill visa att vår kultur är något gott.

LÄS MER:Barnens rörande sångprotest mot att lägga ner El Sistema fick gehör

En av de unga musikerna i orkestern är Anita Alami, 15 år, som spelar det traditionella stränginstrumentet dutar.

– Jag känner mig avslappnad och det känns som att jag är på en vacker plats när jag spelar, säger Anita, som i framtiden drömmer om att bli en ännu duktigare musiker – och pilot.

ANNONS

– Och jag drömmer om att bli en professionell dirigent, säger Negin Khpalwak.

– I dag får jag Skype-lektioner från lärare i Storbritannien och Tyskland. Men jag behöver studera på universitet utanför Afghanistan, det kommer jag också att göra. Sedan vill jag tillbaka till mitt land igen och dela med mig av det jag kan.

"Som att komma hem"

För Timor Sultani, 19 år, som spelar fiol i Dream Orchestra, är besöket från Zohra speciellt på flera sätt. Han kom från Afghanistan till Sverige 2015 och har spelat med orkestern sedan 2017. Men när han fortfarande bodde i Kabul, låg hans skola på samma gata som Zohras hemvist, Afghanistan national institure of music.

– När jag bodde där spelade jag inget instrument, jag visste inget om det alls. Jag är så glad att Zohra är här nu, det känns lite som att komma hem.

På söndagens konsert kommer orkestrarna spela ett gemensamt stycke, "Bia ki beram ma Mazar", som är en traditionell afghansk sång.

– Alla känner till den hemma! Det handlar om en vacker provins i Afghanistan, en magisk plats nästan, säger Timor och Negin och Anita.

Fakta

Nu i helgen gästar orkestern Zohra från Afghanistan Göteborg. På söndag väntar konsert på Artisten tillsammans med Dream Orchestra, som samlar ungdomar från en lång rad länder men som bland annat består av ensamkommande flyktingar från Syrien, Afghanistan, Iran, Irak Angola och Palestina.

På programmet för söndagen också ett seminarium med svenska Afghanistankommittén, klockan 17. Konserten börjar klockan 18.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS