Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Adam Lundgren i samband med att han medverkade i filmen "Lyckligare kan ingen vara" i vintras. Sedan dess har han spelat "Hamlet" på Dramaten och gör nu ett program om sociala medier för SVT Edit. Bild: Hanna Franzén/TT

Adam Lundgren utmanar sin Instagramskräck

Skådespelaren Adam Lundgren är rädd för sin telefon. Nu konfronterar han sin skräck för sociala medier i ett kommande SVT-program, där han reser till Silicon Valley med fullt ös på sitt Instagramkonto.

Adam Lundgren har tidigare pratat om varför han valt bort att finnas på sociala medier, bland annat i en GP-intervju i höstas.

– Jag har aldrig ens haft Facebook, jag har undvikit det medvetet för jag är säker på att jag skulle fastna helt och bara sitta och stirra på det. Därför la jag också ner Instagram, jag ville inte göda den sidan hos mig som lägger upp bilder för att få likes, sade han då.

LÄS MER: Nio kärleksfrågor till Adam Lundgren

Nu har han startat sitt Instagramkonto igen, om än tillfälligt. Orsaken är att han just nu är i Silicon Valley i Kalifornien och spelar in ett program för SVT:s Edit.

– Jag har ju varit torsk på mobilen hela tiden, det är det som är grejen. Det här är inte bra för mig. Jag tror inte att det är bra för någon, säger han i ett klipp på SVT Edits Instagram.

Konfronterar sin rädsla för sociala medier

Tanken är att han ska konfrontera sin egen rädsla för att fastna i mobilens sociala appar. Och kanske lära sig något om hur vi påverkas av att betrakta världen genom mobilkameran.

— Jag ska träffa människor som jobbar i techvärlden med sociala medier och undersöka hur de påverkar oss egentligen. Förhoppningsvis kommer jag få svar på mina farhågor med sociala medier och vad som är bra med dem ... och allt däremellan, säger han till GP.

LÄS MER: Adam Lundgren om vändningen i Vår tid är nu-finalen

Vad blir det av det hela på SVT till slut?

– Det blir ett 30-minutersprogram som ska läggas upp omkring den 20 maj på SVT Play. Sedan är det tänkt att visas i vanlig tv också.

Nu är du på Instagram igen och det trillar in i likes i hundratal. Hur känns det?

– Det är det jag ska undersöka, vad det är som triggar igång mig. Jag har startat det som ett experiment och se hur jag känner för det.

Hur får det dig och må?

– Bra, men jag tänker hela tiden på vad som skulle vara kul och bra att lägga ut på Instagram och det skäl en del tankekraft.

LÄS MER: Jobbregn över "syskonen Löwander" efter Vår tid är nu

Första inlägget handlar om att du ska springa Göteborgsvarvet för ett välgörande ändamål. Det känns ju som ett maximalt likes-fiskande?

– Det där med Wateraid var faktiskt redan bestämt och råkade bara sammanfalla med att jag startade kontot igen. Men jag kan förstå att det ser ut så.

Det står att kontot ska raderas första april – är det sant eller ett skämt?

– Jag flyger hem då och satte upp det som en regel för mig själv, så att jag inte skulle lockas in i snaran. Sedan kom jag på att folk kanske tror att det är ett skämt. Jaja.

Vad hoppas du få ut personligen av din resa?

– Att få utrett om jag har en överdriven noja, eller om jag har en poäng. Det är ju till exempel jättemånga höga chefer inom techindustrin som inte låter sina barn vara på sociala medier, samtidigt som de säljer det till oss. Sådant tycker jag är jättespännande.

Lycka till med ditt nya sociala liv, då!

– Tack!

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.