Adam ”Admira Thunderpussy” Risberg inför finalen i ”Drag race Sverige”

Fallhöjden är enorm. Han klev in som förhandsfavorit, nu är han en av finalisterna i ”Drag race Sverige” som avgörs på söndag kväll. Adam Risbergs sylvassa alter ego Admira Thunderpussy ser fram emot motståndet från Vanity Vain och Fontana.
– Vi är som powerpuffpinglorna på steroider.

ANNONS
|

Adam Risberg är i Göteborg för att uppträda på Club Queer på Park Lane, något han gjort många gånger förr. Men den här gången väntar han sig mer tryck. Responsen efter ”Drag race Sverige” har varit enorm.

– Jag är lite stressad över det, det kan bli lite too much, att folk blir lite maniska och drar och sliter. Men det ska också bli skitkul, säger han när vi ses på hans hotellrum på Avenyn.

Han beskriver upplevelsen av programmet både som det roligaste och ”det mest fysiskt och mentalt utmanande” han varit med om, med långa dagar och ständiga krav på att leverera. På söndag avgörs allt när hans persona Admira Thunderpussy står i den första finalen någonsin av svenska ”Drag race” som visats på SVT under våren. Motståndet: Brasilianska energiknippet Fontana och den coola, punkrockiga Vanity Vain. Admira Thunderpussy beskriver han i sin tur som ”vass, glamorös, oförlåtlig och bara jävligt fabulous”.

ANNONS

– Det är ett jättebra motstånd, vi har verkligen våra egna kvaliteter. Vi är liksom powerpuffpinglorna på steroider.

Började som 17-åring

Förväntningarna var höga från start på stjärnan Admira Thunderpussy. För trots att Adam Risberg bara är 29 år kom han in lite som en veteran i programmet. Han började med drag redan som 17-åring och fick självaste Christer Lindarw att komma till hans examensarbete på gymnasiet. Arbetet var en stor show i Södra Latins aula, med dansare och egensydda kläder.

Adam ”Admira Thunderpussy” Risberg började med drag redan som 17-åring.
Adam ”Admira Thunderpussy” Risberg började med drag redan som 17-åring. Bild: Paul Wennerholm

– Efter mitt avslutningsnummer kom Christer upp på scenen och kramade mig. Jag trodde det var min mormor först! De har ju samma frisyr och luktar likadant.

– Veckan efter började jag jobba på nattklubbar. Så det var en väldig push in i gay- och dragvärlden, vilket var kul men också väldigt utmanande. Det blev en stor press från start, att få betalt för att uppträda när jag fortfarande var väldigt ny.

Adam ”Admira Thunderpussy” Risberg

Ålder: 29 år

Uppväxt och bor i: Stockholm.

Bakgrund: Började med drag som 17-åring. Har nominerats till ”Årets drag” på QX gaygala de senaste nio åren. 2017 kammade Admira Thunderpussy hem titeln.

Aktuell med: Show på Club Queer på Park Lane i Göteborg, samt finalen av ”Drag race Sverige”.

Öppnade upp om missbruk

Det var bland annat pressen på att prestera som gjorde att Adam till slut hamnade i ett missbruk, något som han öppnade upp sig om i det senaste avsnittet av ”Drag race”.

– Drogerna blev min tillflyktsort där jag blev hämningsbefriad och kände mig bekräftad och on top of the world. Det tog över mitt liv och successivt spårade det ur.

ANNONS

Till slut var det en psykos som fick honom att söka hjälp, vilket han fick hos bland annat RFSL. I dag mår han bra och vill berätta sin historia för att skala bort stigmat.

– För det är förvånansvärt vanligt att man lever ett slags dubbelliv med ett mörker, inte bara i dragvärlden utan hela hbtqai+-världen. Man har ofta en bakgrund med mobbning eller utanförskap eller besvikelse från sin familj och det kan mynna ut i destruktiva beteenden.

Looken som Admira Thunderpussy fått mest respons på är en hyllning till bland andra politikern Barbro Westerholm som var med och avskaffade sjukdomsstämpeln för homosexuella 1979. ”Jag kände att jag ville hylla och lyfta fram de som har gått före oss. Utbilda och informera, men på ett glammigt snyggt sätt.”
Looken som Admira Thunderpussy fått mest respons på är en hyllning till bland andra politikern Barbro Westerholm som var med och avskaffade sjukdomsstämpeln för homosexuella 1979. ”Jag kände att jag ville hylla och lyfta fram de som har gått före oss. Utbilda och informera, men på ett glammigt snyggt sätt.” Bild: SVT

”Fått satanistmeddelanden”

Efter att han delade med sig av sin historia har kommentarerna strömmat in från människor som känner igen sig.

– Framför allt är det unga personer som känner sig utanför, det är inte nödvändigtvis personer som är gay eller bi utan det är alla möjliga som identifierar sig med det här att fira sig själv och bli sin egen fantasibild. Det tilltalar väldigt många fler människor än vad jag trodde.

Den senaste tiden har dragscenen mötts av mycket hat. Flera av Drag story hours sagostunder har fått ställas in efter hot och senast i veckan rasade Sverigedemokraterna över att två dragdrottningar ska guida barn till teater på Dramaten. Även deltagarna ”Drag race Sverige” har mötts av hatkommentarer i sociala medier.

ANNONS

– Jag väljer att inte dyka in i dem. Jag har fått några satanistmeddelanden att de ska föra ut djävulen ur mig och sånt men det är bara underhållande. Helt ärligt talat. Det är ingenting som jag kan ta till mig, säger Adam Risberg.

LÄS MER:Nyhetsshowen 21 april Gäst: Admira Thunderpussy

LÄS MER:SD borde applådera dragshowkulturen

LÄS MER:Recension: ”Drag race Sverige” – SVT

LÄS MER:Här är deltagarna i ”Drag race Sverige”

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS