Sjukhusveckan i "Paradise Hotel" kom olägligt, och produktionsbolaget har varit tydliga med att programmet spelats in innan coronautbrottet.
Sjukhusveckan i "Paradise Hotel" kom olägligt, och produktionsbolaget har varit tydliga med att programmet spelats in innan coronautbrottet. Bild: Ali Lorestani/TT

Åre-resenärerna borde titta på "Paradise Hotel"

Det är sjukhusvecka i "Paradise Hotel" och deltagarna tvingas sitta i karantän. Kanske har Åre-resenärerna som inte orkar lyssna på vår statsepidemiolog något att lära av realityseriens studie i mänskligt beteende i extremsituationer, skriver Caroline Hainer.

ANNONS
|

Det är sjukhusvecka i "Paradise Hotel". De kvinnliga deltagarna har sexiga sjuksköterskeuniformer, sådana man köper i sexbutiker eller utklädningsaffärer. Killarna är ”sjuka” och måste ligga halvnakna i sängen.

En ny deltagare får titeln överläkare och ges mandat att friskförklara några killar men låta andra sitta i karantän. En som är dömd till karantänliv är Marcus ”Mcuze” Johansson. När han pratar in i kameran och säger ”Jag kan inte gå runt här, jag får bryt av att gå runt så här. Jag är inte ens sjuk, jag är inte ens sjuk!” talar han för hela svenska folket. Men det är han inte medveten om eftersom avsnittet spelades in i höstas.

ANNONS

LÄS MER:Paow och Mos tillbaka i "Paradise hotel"

Detta är produktionsbolaget NENT mycket måna om att påpeka. De beklagat det beklagansvärda sammanträffandet och förser varje avsnitt med en informationsskylt med texten: ”Vi vill förtydliga att temaveckan i "Paradise Hotel" spelades in långt innan coronavirusets utbrott. Alla eventuella kopplingar till dagens situation är oavsiktliga”.

Tajmingen är olycklig, säger NENTs presschef Susanne Nylén i intervjuer. Men hon har fel – tajmingen är perfekt. Realitybeivrare (som jag själv) hävdar att reality-tv är en utstuderad version av verkligheten, en studie i mänskligt beteende i extremsituationer. Detta är det mest självlysande beviset hittills.

LÄS MER:"Paradise hotel" får skyltar efter coronakrock

Att se hur vissa av deltagarna frustreras av att behöva hålla sig i karantän medan andra faktiskt blir lite upphetsade av tanken på ett riskfyllt leverne är mer talande än Folkhälsomyndighetens lägesrapporteringar. När beskedet om att det nu är sjukhusvecka som gäller når huset säger Nicole Wennerström Larsson ”Jag älskar sjukhus och jag älskar sjuka människor också”. Sjukhus, i "Paradise Hotel"-versionen, är sexigt och spännande - men bara för de friska.

Detta kan översättas till svenskarna, i synnerhet stockholmarna, som åker till Åre, går på krogen, dansar på svettiga nattklubbar, utmanar ödet på olika vis och ser på sig själva som antingen odödliga eller ”shit happens”-filosofer.

LÄS MER:Big Brother-haveriet följer bara mallen

"Paradise Hotel"-situationen bli ännu mer surrealistisk när en ”ambulans” kommer till huset och man meddelar att två av deltagare bär på en allvarlig smitta och måste hållas vid liv med hjälp av en respirator. Men det är bara en av de låtsassjuka som får överleva, vem det blir får de andra i huset rösta om.

ANNONS

Detta alltså samtidigt som Agnes Wold, professor i klinisk bakteriologi, säger till Aftonbladet att ”Det kommer att bli allt fler smittade. Vissa yngre kommer att få kraftiga infektioner, men de allra flesta kommer att bli friska. Bland de äldre, de över 75-80 kommer ganska många att dö”.

LÄS MER:"Love is blind" är ett experiment – men inte i kärlek

NENT gör en samhällstjänst som visar en simulerad version av vad vi har att göra med ute i verkligheten. Om Åre-resenärerna inte orkar lyssna på statsepidemiolog Anders Tegnell kanske de orkar se solbrända, unga kvinnor i sexiga sjuksköterskeoutfitslajva ett tänkbart framtidsscenario istället.

ANNONS