Arkivbild. Miljöförvaltningens kontroller fortsätter trots att sommaren är över.
Arkivbild. Miljöförvaltningens kontroller fortsätter trots att sommaren är över. Bild: Mia Höglund

Åkte fast i trängselkontroll – plastskärmar får kritik

Nio verksamheter har fått anmärkningar. Fem måste göra ändringar, annars väntar vite på tiotusentals kronor. Det är resultatet av förra helgens kontroller. Bland annat kritiseras skärmarna som avskiljer sällskapen.

ANNONS
|

Två caféer, två restauranger och ett gatukök. Det är verksamheterna som åkte fast i helgens kontroller och nu måste styra upp sina trängselrutiner för att slippa betala viten.

Som så ofta rör det sig om bord som står för tätt placerade och trängsel som uppstår vid toaletter och barer. Den här helgen har också två av verksamheterna fått anmärkningar för hur de har satt upp avskärmningar.

– Grundregeln är att det inte får vara mindre än en meters avstånd. Men ibland är lokalen utformad så att man inte lyckas hålla det här avståndet. Då kan man i vissa fall använda avskärmningar i stället, säger Pia Gustafsson, chef över enheten livsmedelskontroll på miljöförvaltningen.

ANNONS

Det är nog många som har sett dem. Ofta genomskinliga plast- eller glasskärmar som skiljer bänkar på uteserveringar eller bås inne på restauranger.

Finns det tydliga regler för hur de ska vara utformade?

– Nej, det finns inte så tydliga regler. Det kan man inte säga.

LÄS MER:Krögare: ”Folk skiter i reglerna - de har tröttnat på corona”

Hängde skärmar från taket

Pia Gustafsson förklarar att man måste se till varje enskilt fall. Under helgen noterade exempelvis miljöförvaltningen att ett gatukök inte satt upp fasta skärmar utan hängt dem i taket, vilket resulterade i glipor.

”Plastskivorna sitter inte tätt vid väggen och golv, de hänger från taket, så att det finns en glipa mellan stolsryggar och vägg samt stolsryggarna och golv”, skriver förvaltningen i sitt beslut.

När det gäller en av restaurangerna är det en liknande situation:

”Glasskivorna följer inte hela soffans bredd och det är en glipa mellan soffryggen och skivans underkant.”

LÄS MER:Le Pain Francais får öppna efter midnatt igen

Pia Gustafsson menar att det är relativt ovanligt att det finns faktiska glipor. Snarare brukar det röra sig om att skärmarna är för små.

– De kanske inte är tillräckligt höga, så om man ställer sig upp hamnar man ansikte mot ansikte. Eller så blir det ändå så pass trångt att skärmarna inte hjälper, säger hon.

Får verksamheterna någon hjälp av er med hur de ska utforma skärmarna?

ANNONS

– I början gjorde vi väldigt många kontroller (red anm. 138 kontroller vecka 16, att jämföra med 27 stycken vecka 36). Då handlade det om att informera. Vi gick ut och förklarade hur man kan tänka. Gav stöd och råd. Sen kan vi inte säga exakt hur verksamheten ska göra, men vi kan vara ett bollplank, säger Pia Gustafsson.

LÄS MER:Så är skyddet för inspektörerna som kontrollerar restauranger och nattklubbar

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS