Zara Larsson sjunger ledmotivet till 'Klaus'. Arkivbild.
Zara Larsson sjunger ledmotivet till "Klaus". Arkivbild. Bild: ADAM IHSE / TT

Zara Larsson lyfter "Klaus"

När Sergio Pablos sökte en sångerska till sin animerade julfilm ”Klaus” fann han – Zara Larsson.
– Vi hade ”Invisible”, en väldigt bra låt. Och Netflix ville ha en känd sångerska, någon som kändes rätt för filmen, säger den spanske regissören på en något trasslig telefonlinje till TT.

ANNONS

Sergio Pablos hade ingen relation till Zara Larsson tidigare, men fick en snabb lektion av Netflix.

– Jag lyssnade och satt bara och njöt av showen.

”Klaus” är den första animerade långfilm som Netflix har producerat. Det är berättelsen om hur en bortskämd rikemansson hamnar i en liten gudsförgäten by, där alla hatar varandra men hur han där också blir vän med en ensam leksaksmakare. Vänskapen leder till en diskussion om ifall det inte vore en fin idé att dela ut leksakerna till världens barn.

"Det var en utmaning"

Sergio Pablos är spanjoren som flyttade till USA och blev oerhört framgångsrik som upphovsman och regissör till ”Dumma mig”-filmerna. Men rikedom och berömmelse var inte allt, han ville hem till Spanien igen.

ANNONS

– Men det visade sig att det var en utmaning att fortsätta göra film, jag trodde det skulle räcka med att ha bra idéer. Så i stället för att ge dessa idéer till någon annan startade jag ett eget produktionsbolag, SPA Studios. Nu är vi ett 50-tal som jobbar där, och när vi gjorde ”Klaus” hyrde vi in några hundra personer till.

Det finns massor av talangfulla animatörer i Europa. Det är inte alltid strukturen i branschen är tillräcklig för att fånga upp dem, men det blir bättre och bättre, menar han.

– Ursprunget till filmen var att jag tyckte det var ett intressant sätt att berätta den gamla storyn om jultomten. Netflix var väldigt bra att ha göra med, de sade ”vi litar på dig, gör det du vill”. Vi höll självfallet hela tiden kontakt under produktionen, men jag fick göra den film jag ville.

Flyttat för gott

Även om ”Klaus” nu visas på Netflix finns den ändå att se på biografer i London, Madrid, Barcelona och i flera städer i USA.

– Visst är det kul att den visas på bio, men det är också en film man kan se hemma i soffan med familjen.

Nu när ”Klaus” äntligen är klar funderar Pablos på vad som ska bli nästa film. Han har flera idéer och vad det än blir ska filmen göras i Spanien. Han har flyttat hem för gott.

ANNONS

– Det är en bra tid nu att vara regissör för animerade filmer. Möjligheten att få filmerna gjorda och visade blir bara fler och fler, säger han.

Och på frågan om vilka som är hans egna julfilmsfavoriter kommer svaret snabbt:

– ”Livet är underbart”, förstås. Och ”Miraklet på 34:e gatan”.

Gunnar Rehlin/TT

I Netflix första animerade långfilm 'Klaus' hamnar den bortskämde rikemanssonen Jesper i det arktiska Smeerensburg – där han träffar snickaren Klaus. Pressbild.
I Netflix första animerade långfilm "Klaus" hamnar den bortskämde rikemanssonen Jesper i det arktiska Smeerensburg – där han träffar snickaren Klaus. Pressbild. Bild: Netflix
I Smeerensburg hatar alla varandra – tills Jesper får en idé, som omfattar snickaren Klaus handgjorda leksaker. Pressbild.
I Smeerensburg hatar alla varandra – tills Jesper får en idé, som omfattar snickaren Klaus handgjorda leksaker. Pressbild. Bild: Netflix
'Klaus' är Netflix första animerade långfilm. Pressbild.
"Klaus" är Netflix första animerade långfilm. Pressbild. Bild: Netflix

Manus: Sergio Pablos, Zach Lewis och Jim Mahoney.

Regi: Sergio Pablos.

Bakgrund: Filmen utgår från myten om jultomten, men här förklaras julens traditionsenliga givmildhet av en brevbärares möte med en leksakstillverkande snickare.

Svenska röster: Björn Gustafsson, Jan Åström. Rakel Wärmländer med flera.

Ledmotiv: "Invisible" med Zara Larsson.

Finns: På Netflix.

ANNONS