Musiker protesterar utanför riksdagen under coronapandemin. Arkivbild.
Musiker protesterar utanför riksdagen under coronapandemin. Arkivbild. Bild: Claudio Bresciani/TT

Var tredje musiker överväger att lägga ned

Var tredje musiker funderar på att lägga ned verksamheten eller byta yrke, visar en undersökning gjord av Musikcentrum Riks.
– Jag har fått flytta hem till föräldrarna och lever på stipendiepengar, säger basisten Malte Zeberg.

ANNONS

Bara 51 procent av de 964 musiker och artister som svarat på enkäten har sökt någon form av stöd. Katarina Henryson är sångerska och berättar att hon och hennes man kunnat korttidspermitteras, då de driver ett aktiebolag inom musiken.

– Jag har haft två uppdrag sedan i mars. Från en ytterst modest lön har vi fått 60 procent av den. Pengarna skulle räcka till juli, nu är det snart september, så det är på håret, säger hon.

Söker extrajobb

21 procent av musikerna överväger att lämna branschen eller har redan lämnat den medan 13 procent planerar att byta yrke inom branschen. Hälften svarar att de söker extrajobb.

ANNONS

– Jag har planer på att komma i gång igen med musiken, men under tiden letar jag efter alternativ. Jag söker deltidstjänster och har tagit småuppdrag, säger Malte Zeberg.

Han fick både krisstöd från Kulturrådet samt ett arbetsstipendium från Region Halland. Men många av hans kollegor i branschen har inte fått några pengar trots att de sökt.

– Det är märkligt vilka som fick det och inte. Jag hade fortfarande spelningar som inte var inställda och ville inte lägga ned mitt företag för att få a-kassa, säger Malte Zeberg.

171 miljoner

Musikcentrum Riks har lagt ihop inkomstbortfallet för de som svarat på undersökningen. Det rör sig om 171 miljoner kronor, utslaget över hela året. Men eftersom man beräknar att det finns ungefär 6 000 yrkesverksamma musiker och artister i Sverige är den reella summan antagligen betydligt högre.

– Det här är väldigt extremt. Jag tänker att det kommer att ordna upp sig om några år, men det är ett bra tag tills dess. Jag har såklart funderat på att söka jobb på Konsum eller var som helst. Men om man är 56 och ska skola om sig, var kan jag göra nytta och samtidigt få en månadslön? På lång sikt tror jag många utövare kommer att gå under helt, säger Katarina Henryson.

ANNONS

Ann Edliden/TT

Fakta: Musikcentrum Riks undersökning

Antal svarande: 964

Antal inställda speltillfällen i Sverige: 31 891

Antal inställda speltillfällen utomlands: 8 521

Prognos för förlorad inkomst: 171 820 000 kronor (Deltagarna har fått uppskatta den förlorade inkomsten under hela året.)

Hittills mottaget stöd inklusive gåvor: 23 628 894 kronor

Genomförda eller planerade åtgärder:

13 procent överväger att byta yrke inom branschen

21 procent överväger att byta bransch helt

47 procent vill skaffa mer extrajobb

19 procent tänker påbörja en utbildning

16 procent lägger företaget vilande

45 procent sänker sina privata utgifter

23 procent har ansökt eller ska ansöka om a-kassa

29 procent har ansökt eller ska ansöka om krisstöd

(Deltagarna kunde ange mer än ett svar)

ANNONS