Besökare på jubileumsfestivalen i Bethel.
Besökare på jubileumsfestivalen i Bethel. Bild: Seth Wenig/AP/TT

Tusentals firar Woodstockjubileum

Det legendariska Woodstock ägde rum 1969 och firas under helgen på samma plats – men med betydligt färre besökare än de 400 000 som bevistade festivalen då det begav sig.

ANNONS

Tusentals besökare iklädda hippieinspirerade outfits och med blommor i håret har färdats till den plats där Woodstockfestivalen ägde rum 15–18 augusti 1969, minnet av den högtidlighålls med en rad konserter under helgen.

Ställdes in

Den omtalade jubileumsfestivalen Woodstock 50 som presenterades som en storsatsning med namn som Jay-Z och Miley Cyrus ställdes dock in för bara några veckor sedan. Beskedet kom inte helt oväntat, då festivalen kantats av bakslag ändå sedan den först aviserades.

Nyhetsbyrån Reuters rapporterar att en rad olika evenemang kring Woodstock ändå har blivit av. Bland annat har besökarna kunnat köpa biljetter till en minifestival på Yasgur Farm, bondgården som var en del av festivalområdet. I den närliggande staden Bethel har artister som Arlo Guthrie, som spelade på Woodstock 1969, och Ringo Starr gett konserter inne på stadens biograf.

ANNONS

Orsakade kaos

Nyhetsbyrån Reuters har en reporter på plats under helgen, som rapporterar att nutida besökare måste passera en metalldetektor för att ta sig in och sedan kan använda inomhustoaletter, något som inte var möjligt på området 1969. De 400 000 besökarna orsakade en del kaos.

– Allt som kunde gå fel gick fel. Men sedan blev det ändå rätt. Vi fylldes av en slags gudomlig lycka, säger besökaren Duke Devlin, 77, som liftade till Woodstock från Texas.

Många av besökarna under jubileumshelgen är veteraner från det första Woodstock, men även yngre människor med en faiblesse för 60-talsmusik och barnfamiljer har synts på området. Under lördagen och söndagen spelar Santana och John Fogerty, som även de uppträdde på Woodstock för 50 år sedan.

Ann Edliden/TT

Woodstockfestivalens 50-årsjubileum högtidlighålls i staden Bethel.
Woodstockfestivalens 50-årsjubileum högtidlighålls i staden Bethel. Bild: Seth Wenig/AP/TT
Besökare lyssnade till musik på et tmånga gånger bekvämare sätt än originalpubliken gjorde 1969.
Besökare lyssnade till musik på et tmånga gånger bekvämare sätt än originalpubliken gjorde 1969. Bild: Seth Wenig/AP/TT
Arlo Guthrie spelade på Woodstocks 50-årsjubileum – och på den riktiga festivalen 1969.
Arlo Guthrie spelade på Woodstocks 50-årsjubileum – och på den riktiga festivalen 1969. Bild: Seth Wenig/AP/TT
ANNONS