Anders Lundin, Sofia Helin och Parisa Amiri, trion som ledde SVT:s nyårssändning från Skansen.
Anders Lundin, Sofia Helin och Parisa Amiri, trion som ledde SVT:s nyårssändning från Skansen. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Nya året ringdes in från öde Skansen


– Ring ut sorgerna, bekymren och nöden... Till ett smatter av fyrverkerier ringde Sofia Helin in det nya året från ett tomt Skansen i Stockholm.

ANNONS

Ett märkligt år avslutades på ett ovanligt vis, med coronapandemin som fond.

De flesta officiella firandena hade ställts in och på ett stängt Skansen fanns ingen huttrande publik på plats som följde uppträdandena av bland andra Tomas Ledin, Lisa Nilsson, Kaliffa, Sarah Klang och Amanda Bergman.

Men trots uppmaningar att stanna hemma var det många i landet som tog sig ut runt tolvslaget för att traditionsenligt fyra av raketer. I Stockholm var det officiella fyrverkeriet inställt, men natthimlen över huvudstaden lystes ändå upp av färggranna raketer, vars smatter ackompanjerade Sofia Helins läsning av Lord Alfred Tennysons dikt "Nyårsklockan".

– Ring klocka ring...

ANNONS

Lord Tennysons berömda ord har lästs på Skansen vid nyår sedan slutet av 1800-talet. Sofia Helin har tidigare tyckt att de ljudit pampigt på nyårsnatten, men de har nu fått en annan klang för henne.

– Nu tycker jag att dikten går i linje med enande, i riktning mot ljuset och mot öppenhet, berättade hon för TT inför den hedervärda uppgiften.

– Om det ger kraft att tänka ”nu orkar vi lite till”, det skulle vara fantastiskt, fortsatte hon.

Susanna Persson Öste/TT

Fakta: De har ringt in det nya året i SVT

2019: Lena Endre

2018: Mikael Persbrandt

2017: Krister Henriksson

2016: Pernilla August

2015: Malena Ernman

2014: Loa Falkman

2001–2013: Jan Malmsjö

1997–2000: Margaretha Krook

1983–1996: Jarl Kulle

1977–1982: Georg Rydeberg

ANNONS