Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Hans Rosenfeldt är mest känd som en av skaparna av tv-serien 'Bron'. Nu är han aktuell med en ny kriminalserie i bokform, där första delen, 'Vargasommar', ges ut i dagarna.
Hans Rosenfeldt är mest känd som en av skaparna av tv-serien "Bron". Nu är han aktuell med en ny kriminalserie i bokform, där första delen, "Vargasommar", ges ut i dagarna. Bild: Amir Nabizadeh/TT

Ny gränsthriller för "Bron"-författaren

Först kom ”Saga Norén, länskrim Malmö”. Sedan den plågade engelska polisen Marcella.
Nu presenterar Hans Rosenfeldt en ny hjältinna, den drygt 50-åriga polisen Hannah från Haparanda.

– Jag tänker inte så mycket på om det är män eller kvinnor jag skriver om, jag tänker mera mänskligt, säger Rosenfeldt en tidig morgon på ett fik på Kungsholmen i Stockholm.

Att säga att världssuccén ”Bron” förändrade livet för honom vore en underdrift. Numera är han en internationellt eftertraktad och uppskattad författare av både tv-serier och kriminalromaner. Tillsammans med kollegan Michael Hjorth har han skrivit sex böcker om den sexmissbrukande gärningsmannaprofileraren Sebastian Bergman (det kommer två böcker till i den serien).

Med ”Vargasommar” startar han nu en ny bokserie, där poliskvinnan Hannah i Haparanda får tampas med ryska och inhemska gangsters samt en dödligt träffsäker kvinnlig proffsmördare.

Kände för en kvinna

– Micke och jag fick inte ihop våra scheman, så då tänkte jag att jag skulle pröva på att skriva en bok själv under tiden. Vi har en manlig huvudroll i Sebastian-serien, och där reser de runt mycket. Då kände jag för en kvinnlig huvudroll som håller sig till en plats.

– Sedan kan det ju inte ske hur många mord som helst i en ort som Haparanda. Så lite kommer hon att röra på sig. I bok nummer tre hamnar hon i Ryssland.

Eftersom han pendlar mellan att skriva tv-manus och böcker, känner han att dessa båda jobb påverkar varandra?

– Ja, numera tänker jag mer i klipp och i scener. Jag tänker mera filmiskt numera.

"Kommit många propåer"

Det är ofrånkomligt att fråga Hans Rosenfeldt om ”Bron” och om det har kommit några propåer om att göra en fortsättning (det har gjorts sex olika remakes utomlands).

– Det har kommit många propåer. Jag tyckte att det var bra att sluta efter fyra säsonger. Det är få serier som håller för mera. Fast man vet ju aldrig. Man skulle ju kanske kunna avsluta med en film. Men då gäller det att någon kommer med en fantastiskt bra idé, och hittills har ingen kommit med en sådan.

"Inte sugen på en fyra"

Och den brittiska serien om Marcella, med Anna Friel i huvudrollen, är slut, i alla fall vad det gäller Hans Rosenfeldts medverkan.

– Jag är inte sugen på en fyra. Jag är klar.

Hur det blir med tv eller film när det gäller Sebastian Bergman- och Hannah-böckerna är inte klart, men det finns intresse från många håll.

– Det kom en förfrågan om att göra tv-serie av ”Vargasommar”, men jag tycker inte att en bok håller för en serie i åtta–tio avsnitt. Då blir den alltför utdragen. Det är bättre att vänta tills det finns fler böcker, säger han.

Gunnar Rehlin/TT

'Vargasommar' är Hans Rosenfeldts senaste litterära projekt. Thrillern följer Haparandapolisen Hannah som tampas med både ryska och inhemska gangsters.
"Vargasommar" är Hans Rosenfeldts senaste litterära projekt. Thrillern följer Haparandapolisen Hannah som tampas med både ryska och inhemska gangsters. Bild: Amir Nabizadeh/TT
I dagsläget har Hans Rosenfeldt inga planer på att medverka till en fortsättning på 'Bron'. 'Jag tyckte att det var bra att sluta efter fyra säsonger', säger han.
I dagsläget har Hans Rosenfeldt inga planer på att medverka till en fortsättning på "Bron". "Jag tyckte att det var bra att sluta efter fyra säsonger", säger han. Bild: Amir Nabizadeh/TT

Ålder: 56.

Bor: I Stockholm.

Familj: Hustrun Lotta.

Yrke: Författare. Tidigare bland annat nöjeschef på SVT.

Tidigare: Har skrivit tv-serier som ”Bron” och brittiska ”Marcella” och sex böcker tillsammans med Michael Hjorth om Sebastian Bergman.

Aktuell med: ”Vargasommar”, den första boken om polisen Hannah Wester.