Zohra är en av de grupper som utbildats vid Afghanistans nationella musikinstitut. De består av unga kvinnliga musiker och har bland annat turnerat i Sverige.
Zohra är en av de grupper som utbildats vid Afghanistans nationella musikinstitut. De består av unga kvinnliga musiker och har bland annat turnerat i Sverige. Bild: Kungliga Musikaliska Akademien

Musikaliska Akademien vädjar för Afghanistan

Kungliga Musikaliska Akademien reagerar nu "med sorg och förfäran" på utvecklingen i Afghanistan och vill se politiska påtryckningar mot den nya regimen.

ANNONS

"Under talibanernas tidigare maktperiod i landet för cirka 20 år sedan förbjöds musikundervisning, instrument förstördes och olagligförklarades, musiklärare och musiker mördades och vi fruktar nu en repris av liknande missdåd", skriver Akademien i ett uttalande.

Musikaliska Akademien är också särskilt oroad över situationen för Afghanistans nationella musikinstitut, Anim, som sedan 2010 är landets enda musikskola. Anim tilldelades Polarpriset 2018 och har sedan några år också ett samarbete med Akademien. Institutet har spelat en "oerhört viktigt roll" för unga utsatta afghaners möjlighet till utbildning och möjlighet att uttrycka sig genom musik, enligt Akademien.

"Våra tankar går nu till skolans ledning och alla dess studenter och lärare. Yttrandefriheten gäller i högsta grad rätten att få utöva och uttrycka sig genom musik. Betydelsen av den möjlighet som i synnerhet flickor och unga kvinnor fått till skolgång och musikundervisning vid Anim kan inte nog understrykas", skriver man.

ANNONS
comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS