'Det måste vara möjligt att vårda sitt företag under den här perioden, det är jätteviktigt' säger Ulrica Källén på Klys. Pressbild.
"Det måste vara möjligt att vårda sitt företag under den här perioden, det är jätteviktigt" säger Ulrica Källén på Klys. Pressbild. Bild: Madeleine Soder

Klys hoppas på fler a-kasselättnader

Regeringen föreslår att personer med egen firma ska kunna låta den vila och därmed också stämpla. Klys välkomnar åtgärden men verksamhetsledare Ulrica Källén hoppas på ytterligare lättnader.

ANNONS

En uppluckring av a-kassereglerna för kulturarbetare med egen firma är en av de åtgärder som efterlyses av paraplyorganisationen Klys, Konstnärliga och litterära yrkesutövares samarbetsnämnd.

Regeringen föreslår nu att egenföretagare under 2020 får möjlighet att låta företaget vila oavsett om man använt sig av den möjligheten tidigare.

Därmed skulle personer med egen firma i större utsträckning kunna få a-kassa.

Måste vårda

Minst lika viktigt är att egenföretagarna tillåts underhålla hemsidor, marknadsföra sig själva och hålla kontakt med branschen under "vilandeperioden”, framhåller Ulrica Källén på Klys som spänt inväntar ytterligare detaljer från arbetsmarknadsdepartementet.

– Det måste vara möjligt att vårda sitt företag under den här perioden, det är jätteviktigt, säger hon.

ANNONS

– Många kulturarbetare som har vilandeförklarat sina firmor tidigare har upplevt att de förlorat kontakten med branschen och det är ju ingen intresserad av. Vi vill ju alla att de snabbt ska kunna ta uppdrag igen så fort krisen vänder.

Drastiska åtgärder

Ulrica Källén hoppas också att kvalifikationstiden för nyblivna a-kassemedlemmar ska kortas ner ordentligt eller till och med slopas.

TT: Är det rättvist gentemot dem som betalat avgift i flera år?

– Jag kan tycka att under omständigheter som dessa måste man öppna upp för fler. Jag tror att alla har förståelse för att man måste ta till ganska drastiska åtgärder.

Besked om de exakta omständigheterna väntas "i närtid" enligt arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S).

Erika Josefsson/TT

ANNONS