Det digitala kollaget ”Everydays: The first 5 000 days” av konstnären Mike Winkelmann, känd under artistnamnet ”Beeple”, köptes till rekordpris av en indisk programmerare. Pressbild.
Det digitala kollaget ”Everydays: The first 5 000 days” av konstnären Mike Winkelmann, känd under artistnamnet ”Beeple”, köptes till rekordpris av en indisk programmerare. Pressbild. Bild: Christie's Images LTD

Han köpte rekorddyra kryptokonsten

ANNONS

Det var en indisk blockkedje-entreprenör som ropade hem "Everydays: The first 5 000 days" av konstnären Beeple för rekordsumman 69 miljoner dollar, vilket motsvarar 585 miljoner svenska kronor på auktionshuset Christies i början av mars.

Programmeraren Vignesh Sundaresan, som först var anonym och ska ha tjänat en förmögenhet på kryptovaluta, säger enligt AFP att hans syfte var att slå ett slag för jämlikhet och visa för indier och rasifierade att de också kan vara beskyddare av konsten.

Det digitala konstfenomenet kryptokonst kan förenklat förklaras med att ägaren genom ett NFT, som står för "Non fungible token" får en form av äkthetsbevis, där ägarskapet lagras i en blockkedja och därmed inte går att duplicera.

ANNONS

"Everydays: The first 5 000 days" räknas nu som det tredje mest värdefulla konstverket av en nu levande konstnär, efter verk av Jeff Koons och David Hockney.

ANNONS