Matthew Peterson får ett nyinstiftat pris. Arkivbild.
Matthew Peterson får ett nyinstiftat pris. Arkivbild. Bild: Johan Bergmark

Han får pris till Sven-David Sandströms minne

ANNONS

Tonsättaren Matthew Peterson tilldelas det första priset till Sven-David Sandströms minne, "Sven-David Sandström Choral Composition Awards". Priset uppmärksammar nyskriven körmusik och instiftades efter Sandströms bortgång, av honom själv och hans hustru Ann-Marie Lysell.

Sandströms forna studenter vid Jacobs School of Music vid Indiana University i USA kunde ansöka. En internationell jury utsåg Matthew Peterson, som numera är bosatt och verksam i Sverige, och han kallar det "en oerhörd ära" att få priset.

"Sven-Davids kärlek för att kommunicera med omvärlden genom vokalmusik var tydlig och kommer alltid vara en stor inspiration”, säger Matthew Peterson i ett pressmeddelande.

Priset är på 5 000 dollar, vilket utgör arvodet för att komponera ett a cappella-verk för kör. För att ytterligare uppmärksamma några av Sandströms forna studenter ingår dessutom ett antal "Performance Prizes" i tävlingen. Ett urval av de som skickat in bidrag får sina verk framförda av bland andra Radiokören, Eric Ericsons Kammarkör och Vokalensemblen vid Musikhögskolan i Oslo.

ANNONS
comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS